Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
1692 bytes afegits ,  17:18 29 oct 2012
Pàgina nova, en el contingut: «Laguera aràbic-israelí de 1973, també coneguda pel nom defestivitats religioses judeu (Guerra del Yom Kippur) i musulmana(Guerra del Ramada), enfrontà a Is...».
Laguera aràbic-israelí de 1973, també coneguda pel nom defestivitats religioses judeu (Guerra del Yom Kippur) i musulmana(Guerra del Ramada), enfrontà a Israel contra Egipte i Síria. Fonla quarta de les guerres que enfrontaren a l'estat hebreu en elspaïsos null.
Dosfactors principals expliquen el seu desencadenament. En primer lloc,el fracàs en la resolució dels problemes sorgits de la guerra de1967. La negativa israelí a tornar els territoris arrapats a Síria(els alts del Golán) i a Egipte (la península del Sinaí) i elfracàs de les propostes de pau d'Anuar el Sadat, el nou líderegipcíac portaren la situació a un punt mort. La resolució 242 delConsell de Seguritat de l'ONU demanava en térmens socoltres laretirada d'Israel dels territoris ocupats en 1967. Fon votada per 13membres, Chinenca se abstingué i EE.UU. la vetà. Egipte cada voltase trobava mes decidit a llançar una guerra llimitada. En segonlloc, Israel era conscient de la seua superioritat militar. Eixaconfiança li portà a negar-se a qualsevol cessió de territoris,pero també feu que l'atac aràbic de 1973 agarrara per sorpresa ales seues forces armades.
L'atacaràbic per sorpresa començà el 6 d'octubre de 1973 (el dia del YomKippur, la festivitat religiosa judeu mes important). Els alvançosegipcíac i siri foren fulgurants. Els egipcíacs creuaren el Canalde Sues i els siris prengueren els Alts del Golán. No obstant, apartir del 10 d'octubre s'inicià el contraatac israelí. En eixemoment tant l'URSS com EE.UU. organisaren ponts aéreus massiusportant armes als seus aliats. Els tropos israelites reconquistarenels Alts del Golán i tornaren a creuar Sues.


[[Categoria:Israel]]
Usuari anónim

Menú de navegació