Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
1778 bytes afegits ,  12:59 17 set 2010
Pàgina nova, en el contingut: « Un argument '''ad hominem''' o '''argumentum ad hominem''' (llatí), lliteralment "argument a l'home", és una falàcia llògica consistent en replicar a...».

Un argument '''ad hominem''' o '''argumentum ad hominem''' ([[llatí]]), lliteralment "argument a l'home", és una [[falàcia llògica]] consistent en replicar ad una afirmació o argument referint-se a la persona que l'ha formulat en lloc de al propi argument o afirmació.

== ''Ad hominem'' com a falàcia llògica ==

Un argument (falaç) ''ad hominem'' seguix la següent estructura:

# La persona ''A'' afirma ''B''
# Hi ha alguna cosa criticable o impopular en ''A''
# Per tant ''B'' és fals

La primera declaració o 'afirmació fàctica' és l'eix central del debat. L'última afirmació o 'conclusió', servix per a evitar rebatre l'afirmació ''B'' i pot ser explícita o implícita.

Ad hominem és una de les falàcies més ben estudiades i normalment és recollida en els llibres d'introducció a la [[llògica]] i al [[pensament crític]]. S'usa freqüentment en els debats polítics i juís actuals. És una ferramenta [[retòrica]] molt poderosa.


== Validea ==

''Ad hominem'' és falaç si s'aplica a una deducció pero no si és un indici (o premissa) de l'argument. Un testimoni o [[raonament deductiu]] pot ser rebujable o rebatible per falta de [[credibilitat]] o [[coherència]] del mateix; pero buscar el descrèdit de la persona que defén un raonament per a qüestionar indirectament la validea d'este, és una falàcia ''ad hominem''.

Les premisses que desacrediten ad una persona soles poden ser usades com a arguments si la persona criticada ha comés perjuri durant sa argumentació. Per eixemple:

# ''A'' és acusat de mentir quan ha dit ''Q''
# Un testimoni baix perjuri és qüestionable
# Per tant, ''Q'' ha de descartar-se

== Vore ademés ==

* [[Falàcia llògica]]


[[Categoria:Falàcies llògiques]]
[[Categoria:Locucions llatines]]
621

edicions

Menú de navegació