2328 bytes afegits
, 1 octubre
La paraula '''moro''' (Del llatí ''mauru'', mat. sign.), segons el [[Diccionari General de la Llengua Valenciana]] de la [[Real Acadèmia de Cultura Valenciana]] (RACV) la definix com:
* adj. m. Natural o propi de l'Àfrica septentrional.
* Relatiu als moros o propi d'ells.
* Per extensió, mahometà.
== Atres accepcions ==
El Diccionari també afegix atres accepcions:
* Obra de moros, nom que popularment se li dona a les construccions molt antigues, encara que el seu orige siga un atre.
* El moro o terra dels moros, el nort d'Àfrica.
* Se diu humorísticament dels chiquets quan encara no els han batejats.
* Dit d'un animal: que té el pèl negre.
* Caragol moro, caragol gros de corfa fosca no massa fi per a menjar.
* Varietat de forment en l'aresta negra.
* Folc. Moros i cristians, festa popular valenciana a on participen comparses de moros i cristians que desfilen pels carrers acompanyats de bandes de música i que també escenifiquen batalles de reconquista.
== Refranys valencians ==
* Haver moros en la costa, loc. Haver un perill o gent que pot escoltar lo que diem o lo que fem quan no volem que se nos escolte o veja.
== Orige ==
La paraula '''moro''' ve, sense dubte, del llatí ''maurus'', i del grec ''mávros'', que vol dir fosc, negre. Escritors llatins com Juvenal (60-140) i Lucano (39-65) parlen dels mauros, també coneguts com númides, que constituien en temps de Iugurta (160-104) un poble caracterisat per la seua energia fisica i la seua belicositat. Recordem a la cavalleria númida usada pels cartaginesos en les guerres púniques.
Pareix clar que la paraula [[morisc]] es forma com [[berberisc]], i es un diminutiu carinyós que es va usar per a identificar als hispano-musulmans que varen permanéixer en la península ibérica despuix de la caiguda de [[Granada]].
Curiosament té atres sinónims com morú, moreria, almoraima, etc...
En l'antiguetat clàssica, el nort d'Àfrica era conegut como Berberia o país dels berebers. El país dels mauros o mauritans es coneixia com [[Mauritania]], que despuix fon provincia romana i hui es un estat islàmic.
* ''Historia de Al'Andalus (711-1492)'' pel professor Shamsuddín Elía, citat per [[Josep Lluís Alapont i Raga]] en la seua obra ''Regne de Valéncia. Del sigle XI al XIII''.
== Enllaços externs ==
{{DGLV|Moro}}