Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
23 bytes eliminats ,  31 agost
Llínea 30: Llínea 30:  
[[File:C o a Gregorius XVI.svg|thumb|250px|Escut d'armes de Gregorio XVI]]
 
[[File:C o a Gregorius XVI.svg|thumb|250px|Escut d'armes de Gregorio XVI]]
   −
Pocs dies despuix d'iniciar el seu pontificat, el [[4 de febrer]] de [[1831]], esclatava en Bolonya una insurrecció que va donar pas a un govern provisional que, en poc temps, va rebujar la sobirania del papa sobre eixa ciutat i la seua província. L'insurrecció es va propagar a atres províncies dels Estats Pontificis i el papa va tindre que recórrer a l'ajuda de l'Imperi austríac per a reestablir la situació. Les tropes austríaques varen prendre Bolonya el [[25 de febrer]], el Govern provisional va fugir a Ancona; el [[5 d'abril]] el papa va poder afirmar que s'hi havia reestablit l'orde.
+
Pocs dies despuix d'iniciar el seu pontificat, el [[4 de febrer]] de [[1831]], esclatava en Bolonya una insurrecció que va donar pas a un govern provisional que, en poc temps, va rebujar la sobirania del Papa sobre eixa ciutat i la seua província. L'insurrecció es va propagar a atres províncies dels Estats Pontificis i el Papa va tindre que recórrer a l'ajuda de l'Imperi austríac per a reestablir la situació. Les tropes austríaques varen prendre Bolonya el [[25 de febrer]], el Govern provisional va fugir a Ancona; el [[5 d'abril]] el Papa va poder afirmar que s'hi havia reestablit l'orde.
   −
En eixe mateix més d'[[abril]] es va reunir en Roma representants de les cinc potències: [[Àustria]], [[Rússia]], [[França]], [[Prussia]] i [[Anglaterra]]. Baix la mirada del papa, pero sense la seua participació en la conferència, es va alcançar un acort plasmat en un memoràndum per a “Reforma dels Estats Pontificis”; moltes d'elles, pero no totes, varen ser acceptades pel papa, especialment les que reorganisaven el govern local en tres nivells (llegació, províncies i municipalitat) i el poder judicial. No obstant, totes estes reformes, a pesar de la seua extensió, estaven llunt de satisfer els objectius del partit revolucionari. Les tropes austríaques varen ser retirades el [[15 de juliol]] de [[1831]], pero en [[decembre]] gran part dels Estats Pontificis es varen rebelar novament i la sumissió dels rebels va exigir de nou l’intevenció de tropes austríaques, i com a protesta França va prendre i va retindre Ancona -pertanyent als Estats Pontificis- en violació del dret internacional.
+
En eixe mateix més d'[[abril]] es va reunir en Roma representants de les cinc potències: [[Àustria]], [[Rússia]], [[França]], [[Prussia]] i [[Anglaterra]]. Baix la mirada del Papa, pero sense la seua participació en la conferència, es va alcançar un acort plasmat en un memoràndum per a “Reforma dels Estats Pontificis”; moltes d'elles, pero no totes, varen ser acceptades pel Papa, especialment les que reorganisaven el govern local en tres nivells (llegació, províncies i municipalitat) i el poder judicial. No obstant, totes estes reformes, a pesar de la seua extensió, estaven llunt de satisfer els objectius del partit revolucionari. Les tropes austríaques varen ser retirades el [[15 de juliol]] de [[1831]], pero en [[decembre]] gran part dels Estats Pontificis es varen rebelar novament i la sumissió dels rebels va exigir de nou l'intevenció de tropes austríaques, i com a protesta França va prendre i va retindre Ancona -pertanyent als Estats Pontificis- en violació del dret internacional.
    
=== Relacions internacionals ===
 
=== Relacions internacionals ===
El [[29 de novembre]] de [[1830]] es va produir en Polonía un alçament contra el sar de Rússia ([[Nicolás I]]) per a fer respectar la seua fe i les seues llibertats; esclafada la sublevació, Rússia va amenaçar en una forta repressió si el poble no respectava a les autoritats, i va fer aplegar al papa una petició formal per a que cridara als polacs a l'obediència. El papa va escriure en este sentit l'encíclica “Cum primum”; el govern rus va abusar alterant el seu sentit i va extremar la persecució dels polacs. Davant eixos fets
+
El [[29 de novembre]] de [[1830]] es va produir en Polonía un alçament contra el sar de Rússia ([[Nicolás I]]) per a fer respectar la seua fe i les seues llibertats; esclafada la sublevació, Rússia va amenaçar en una forta repressió si el poble no respectava a les autoritats, i va fer aplegar al Papa una petició formal per a que cridara als polacs a l'obediència. El Papa va escriure en este sentit l'encíclica “Cum primum”; el govern rus va abusar alterant el seu sentit i va extremar la persecució dels polacs. Davant eixos fets
 +
 
 
{{Cita|En la seua alocució en el consistori del 22 de juliol de 1842, va negar que haguera volgut cobrir en un vel de silenci els mals que oprimien a Polònia i que haguera abandonat la causa de la religió catòlica per complaure al sar. Tota Europa es va commoure en llegir la protesta pontifícia.
 
{{Cita|En la seua alocució en el consistori del 22 de juliol de 1842, va negar que haguera volgut cobrir en un vel de silenci els mals que oprimien a Polònia i que haguera abandonat la causa de la religió catòlica per complaure al sar. Tota Europa es va commoure en llegir la protesta pontifícia.
 
Castella (1970), p. 283. }}
 
Castella (1970), p. 283. }}
Llínea 41: Llínea 42:  
Durant el seu pontificat va tindre lloc la ruptura de relacions diplomàtiques de la Santa Sèu en [[Espanya]] i [[Portugal]] ([[1835]]-[[1840]]), aixina com en Prusia per causa dels matrimonis mixts i en Rússia per la persecució zarista dels catòlics rutenos.
 
Durant el seu pontificat va tindre lloc la ruptura de relacions diplomàtiques de la Santa Sèu en [[Espanya]] i [[Portugal]] ([[1835]]-[[1840]]), aixina com en Prusia per causa dels matrimonis mixts i en Rússia per la persecució zarista dels catòlics rutenos.
   −
En l’any [[184]]1 i en el breu “Afflictas in Hispania”,  Gregorio XVI protestava de l'ingerència del govern de [[Madrit]] en els nomenaments de la jerarquia eclesiàstica i de la recent supressió de les órdens religioses; les autoritats espanyoles quedaven advertides de les penes canòniques que les seues decisions comportaven. La caiguda d’Espartero i l'ascens al tro d'[[Isabel II]] ([[1833]]) va permetre que es recomençaren les relacions de la Santa Sèu en Espanya.
+
En l'any [[184]]1 i en el breu “Afflictas in Hispania”,  Gregorio XVI protestava de l'ingerència del govern de [[Madrit]] en els nomenaments de la jerarquia eclesiàstica i de la recent supressió de les órdens religioses; les autoritats espanyoles quedaven advertides de les penes canòniques que les seues decisions comportaven. La caiguda d'Espartero i l'ascens al tro d'[[Isabel II]] ([[1833]]) va permetre que es recomençaren les relacions de la Santa Sèu en Espanya.
   −
A través del Patronat Regio, la Monarquia Hispànica havia mediat i controlat les relacions de la Santa Sèu en l'Iglésia en l'Amèrica espanyola. En Isabel II en el tro, Espanya va reconéixer les independències americanes i el Patronat regio va quedar sense efecte o es va replantejar, per lo que El Vaticà va poder establir relacions diplomàtiques directes en les repúbliques hispanoamericanes en [[Mèxic]], en l’any [[1836]], en [[Colòmbia]] en [[1835]] o [[Chile]], el [[13 d'abril]] de l’any [[1840]].
+
A través del Patronat Regio, la Monarquia Hispànica havia mediat i controlat les relacions de la Santa Sèu en l'Iglésia en l'Amèrica espanyola. En Isabel II en el tro, Espanya va reconéixer les independències americanes i el Patronat regio va quedar sense efecte o es va replantejar, per lo que El Vaticà va poder establir relacions diplomàtiques directes en les repúbliques hispanoamericanes en [[Mèxic]], en l'any [[1836]], en [[Colòmbia]] en [[1835]] o [[Chile]], el [[13 d'abril]] de l’any [[1840]].
    
=== Defensa de la doctrina i propagació de la fe ===
 
=== Defensa de la doctrina i propagació de la fe ===
 
[[File:Portrait of Pope Gregory XVI Cappellari (by Gaspare Mattioli) – Museo Civico delle Cappuccine, Bagnacavallo.jpg|thumb|250px|Pintura de Gregorio SVI per Gaspare Mattioli. Museu delle Capucine, Bagnacavallo]]
 
[[File:Portrait of Pope Gregory XVI Cappellari (by Gaspare Mattioli) – Museo Civico delle Cappuccine, Bagnacavallo.jpg|thumb|250px|Pintura de Gregorio SVI per Gaspare Mattioli. Museu delle Capucine, Bagnacavallo]]
   −
Les revolucions en França i els Països Baixos varen fer que el papa, des del mateix començ del seu pontificat, tinguera que enfrontar-se a les pressions que, des d'una i una atra part, li demanaven que condenara o aprovara el canvi; en [[agost]] de l’any [[1831]], va emetre l'Informe “Sollicitudo Ecclesiarum”, en el que va reiterar les declaracions dels antics pontífexos sobre l'independència de l'Iglésia i la seua negativa a enredrar-se en la política dinàstica. D'acort en estos principis va actuar quan la situació en alguns països va exigir la seua intervenció, mogut solament per la defensa de la fe i la disciplina eclesiàstica.
+
Les revolucions en França i els [[Països Baixos]] varen fer que el Papa, des del mateix començ del seu pontificat, tinguera que enfrontar-se a les pressions que, des d'una i una atra part, li demanaven que condenara o aprovara el canvi; en [[agost]] de l'any [[1831]], va emetre l'Informe “Sollicitudo Ecclesiarum”, en el que va reiterar les declaracions dels antics pontífexos sobre l'independència de l'Iglésia i la seua negativa a enredrar-se en la política dinàstica. D'acort en estos principis va actuar quan la situació en alguns països va exigir la seua intervenció, mogut solament per la defensa de la fe i la disciplina eclesiàstica.
   −
El [[15 d'agost]] de [[1832]] el papa publica l’encíclica “Mirari vós”; es tractava de l’encíclica inaugural del seu pontificat, encara que els destorbament lliberals en els Estats Pontificis l'havien retardat més d'un any. En ella reprovava, encara que no li les nomenara expressament, les fòrmules que el periòdic L'Avenir i Lamennais proponien per a la realisació des del camp catòlic de la república en França: la llibertat de prensa i la separació de l'Iglésia i l'Estat. Sobre este últim plantejament el papa escrivia:
+
El [[15 d'agost]] de [[1832]] el Papa publica l'encíclica “Mirari vós”; es tractava de l'encíclica inaugural del seu pontificat, encara que els destorbament lliberals en els Estats Pontificis l'havien retardat més d'un any. En ella reprovava, encara que no li les nomenara expressament, les fòrmules que el periòdic L'Avenir i Lamennais proponien per a la realisació des del camp catòlic de la república en França: la llibertat de prensa i la separació de l'Iglésia i l'Estat. Sobre este últim plantejament el Papa escrivia:
    
{{Cita|Les majors desgràcies caurien sobre la religió i les nacions, si es compliren els desijos d'els qui pretenen la separació de l'Iglésia i l'Estat, i que es trencara la concòrdia entre el sacerdoci i el pode civil. Consta, en efecte, que els partidaris d'una llibertat desenfrenada s'estremixen davant la concòrdia, que va anar sempre favorable i tan saludable, aixina per a la religió com per als pobles.  
 
{{Cita|Les majors desgràcies caurien sobre la religió i les nacions, si es compliren els desijos d'els qui pretenen la separació de l'Iglésia i l'Estat, i que es trencara la concòrdia entre el sacerdoci i el pode civil. Consta, en efecte, que els partidaris d'una llibertat desenfrenada s'estremixen davant la concòrdia, que va anar sempre favorable i tan saludable, aixina per a la religió com per als pobles.  
 
Encíclica Mirari vós}}
 
Encíclica Mirari vós}}
   −
Encara que l’encíclica suponia una clara condena doctrinal del lliberalisme polític com a ideologia, no es dirigia directa i exclusivament contra ell sino més be contra l’indiferentismo religiós, el galicanismo i, per tant, contra el regalisme en qualsevol de les seues formes. Pero, en llínees generals, durant la seua gestió eclesiàstica va mostrar un talant conservador. La seua posició «tradicionalista i excloent» contra la modernitat es va plasmar en el vet impost durant el seu papat al ferrocarril i a l'allumenat de gas en els Estats Pontificis.
+
Encara que l'encíclica suponia una clara condena doctrinal del lliberalisme polític com a ideologia, no es dirigia directa i exclusivament contra ell sino més be contra l’indiferentismo religiós, el galicanismo i, per tant, contra el regalisme en qualsevol de les seues formes. Pero, en llínees generals, durant la seua gestió eclesiàstica va mostrar un talant conservador. La seua posició «tradicionalista i excloent» contra la modernitat es va plasmar en el vet impost durant el seu papat al ferrocarril i a l'allumenat de gas en els Estats Pontificis.
   −
El Congrés de Viena havia assignat a Prusia les províncies renanas catòliques, el govern de Berlín va tractar de que els sacerdots catòlics participaren en la celebració de matrimonis mixts, els ritos dels quals i condicions havien segut determinats pel Comte de Bunsen, qui aspirava a una iglésia nacional prusiana. Gregorio XVI, seguint els criteris que hi havia marcat [[Pio VIII]], va rebujar en fermea eixa possibilitat; i va protestar davant l’enpressonament de dos bisbes fidels al papa. El govern prusià va buscar el respal en uns catòlics dissidents, seguidors de Georg Hermes, professor de Dogmàtica en Bonn que havia intentat a partir del kantisme una síntesis de la filosofia i el dogma; encara que Hermes va morir en [[1831]], en el sí de l'Iglésia, les seues doctrines varen ser condenades pel papa, en el breu “Dum acerbisimas”. L'intent de que la facultat de teologia de Bonn, d'orientació hermesiana, substituïra a la catòlica de Colónia, no va alcançar el seu objectiu.
+
El Congrés de Viena havia assignat a Prusia les províncies renanas catòliques, el govern de Berlín va tractar de que els sacerdots catòlics participaren en la celebració de matrimonis mixts, els ritos dels quals i condicions havien segut determinats pel Comte de Bunsen, qui aspirava a una iglésia nacional prusiana. Gregorio XVI, seguint els criteris que hi havia marcat [[Pio VIII]], va rebujar en fermea eixa possibilitat; i va protestar davant l'enpressonament de dos bisbes fidels al Papa. El govern prusià va buscar el respal en uns catòlics dissidents, seguidors de Georg Hermes, professor de Dogmàtica en Bonn que havia intentat a partir del kantisme una síntesis de la filosofia i el dogma; encara que Hermes va morir en [[1831]], en el sí de l'Iglésia, les seues doctrines varen ser condenades pel papa, en el breu “Dum acerbisimas”. L'intent de que la facultat de teologia de Bonn, d'orientació hermesiana, substituïra a la catòlica de Colónia, no va alcançar el seu objectiu.
   −
Este papa, que havia segut Prefecte de la Congregació de Propaganda Fide, va atendre especialment l'obra de les missions, va ser sumament crític en l'esclavitut, la qual seguia practicant-se en molts països, especialment en Amèrica; sempre que va poder va aprofitar l'actitut més o menys benevolent dels governs americans per a estendre l'Iglésia en aquells països, resultant un dels màxims responsables del progrés catòlic en Amèrica. Va fundar l'Obra de la Santa Infància, per mig de la qual va poder arreplegar fondos procedents de les més modestes bojaques.
+
Este Papa, que havia segut Prefecte de la Congregació de Propaganda Fide, va atendre especialment l'obra de les missions, va ser sumament crític en l'esclavitut, la qual seguia practicant-se en molts països, especialment en Amèrica; sempre que va poder va aprofitar l'actitut més o menys benevolent dels governs americans per a estendre l'Iglésia en aquells països, resultant un dels màxims responsables del progrés catòlic en Amèrica. Va fundar l'Obra de la Santa Infància, per mig de la qual va poder arreplegar fondos procedents de les més modestes bojaques.
    
=== La Cúria romana i la ciutat de Roma ===
 
=== La Cúria romana i la ciutat de Roma ===
   −
En iniciar el seu pontificat Gregorio XVI va nomenar prosecretari d'Estat a Tommaso Bernetii, al que uns mesos despuix va designar com a Secretari d'Estat. En l’any [[1836]] va ser rellevat en el seu càrrec per Luigi Lambruschini que va ser Secretari d'Estat fins a l’any [[1845]].
+
En iniciar el seu pontificat Gregorio XVI va nomenar prosecretari d'Estat a Tommaso Bernetii, al que uns mesos despuix va designar com a Secretari d'Estat. En l'any [[1836]] va ser rellevat en el seu càrrec per Luigi Lambruschini que va ser Secretari d'Estat fins a l'any [[1845]].
    
En els seus quinze anys de pontificat Gregorio XVI va crear 75 cardenals, dels quals 29 lo varen ser “in pectore”. En tot, sis noms d'estos últims mai varen ser revelats. Tenint en conte que en el cónclau que li va elegir varen participar 45 cardenals, és considerable el número dels seus nomenaments. Aixina a la seua mort hi havia 69 cardenals, encara que en el cónclau que va elegir al seu successor, [[Pío IX]], solament varen participar 54.
 
En els seus quinze anys de pontificat Gregorio XVI va crear 75 cardenals, dels quals 29 lo varen ser “in pectore”. En tot, sis noms d'estos últims mai varen ser revelats. Tenint en conte que en el cónclau que li va elegir varen participar 45 cardenals, és considerable el número dels seus nomenaments. Aixina a la seua mort hi havia 69 cardenals, encara que en el cónclau que va elegir al seu successor, [[Pío IX]], solament varen participar 54.
   −
El món de les arts li deu la restauració de la Basílica de Sant Pablo Extramurs, destruïda per un incendi en l’any [[1830]], i la creació del Museu Etrusc, Egipcíac i Cristià. En l’any [[1839]], Gregorio XVI va promoure l'adquisició, per a la Calcografia Camerale, de numeroses planches gravades del famós Piranesi que es conservaven (i seguien imprimint) en el taller Firmin-Didot de [[París]]. La Calcografia, junt en dites matrius, subsistix en Roma baixe la tutela de l’Istituto Nazionale per la Grafica.
+
El món de les arts li deu la restauració de la Basílica de Sant Pablo Extramurs, destruïda per un incendi en l'any [[1830]], i la creació del Museu Etrusc, Egipcíac i Cristià. En l'any [[1839]], Gregorio XVI va promoure l'adquisició, per a la Calcografia Camerale, de numeroses planches gravades del famós Piranesi que es conservaven (i seguien imprimint) en el taller Firmin-Didot de [[París]]. La Calcografia, junt en dites matrius, subsistix en Roma baixe la tutela de l'Istituto Nazionale per la Grafica.
    
== Mort ==
 
== Mort ==
119 717

edicions

Menú de navegació