Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
Pàgina nova, en el contingut: «'''Friedrich Engels''', '''Frederic Engels''', en valencià, (Barmen-Elberfeld, Prúsia, 28 de novembre de 1820 - Londres, Anglaterra, […»
'''Friedrich Engels''', '''Frederic Engels''', en valencià, ([[Barmen-Elberfeld]], [[Prúsia]], [[28 de novembre]] de [[1820]] - [[Londres]], [[Anglaterra]], [[Regne Unit]], [[5 d'agost]] de [[1895]]), fon un filòsof, politòlec, sociòlec, antropòlec, historiador, periodiste, i teòric [[Comunisme|revolucionari comuniste]] i [[Socialisme|socialiste]] alemà. Amic i colaborador de [[Karl Marx]]. D'ell digué Engels: «Al costat de Marx sempre vaig tocar el segon violí».

== Biografia ==

Engels fon fill del propietari d'una important fàbrica textil en [[Manchester]], cor de la [[Revolució Industrial]]. Durant la seua estància, escrigué el seu primer llibre ''La situació de la classe obrera en Anglaterra'' ([[1845]]), que va influir a Marx a concebre la dialèctica històrica en térmens de conflicte de classes. Junt en ell, fon coautor d'obres fonamentals per al naiximent dels moviments comuniste, socialiste i sindical, com ''La Sagrada Família'' ([[1844]]), ''L'ideologia alemana'' ([[1846]]) i el ''Manifest del Partit Comuniste'' ([[1848]]).

Fon dirigent polític de la [[Primera Internacional]] ([[1864]]) i de la [[Segona Internacional]] ([[1889]]). També va ajudar financerament a Marx per a que publicara ''El capital'' ([[1867]]). Les seues activitats periodístiques varen contribuir significativament a la difusió del [[marxisme]] a través d'obres com ''Anti-Dühring'' ([[1877]]) i ''Del socialisme utòpic al socialisme científic'' ([[1880]]).

(Secció per completar)

== Cites ==

{{Cita|Quan siga possible parlar de llibertat, l'Estat com tal deixarà d'existir.|Friedrich Engels}}

== Enllaços externs ==

* [https://es.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Engels Friedrich Engels en Wikipedia]
23 790

edicions

Menú de navegació