2072 bytes afegits
, 23 maig
'''Isabel I de Castella''', també coneguda com '''Isabel la Catòlica''' (Madrigal de las Altas Torres, Àvila, 22 d'abril de 1451- Medina del Campo, Valladolit, 26 de novembre de 1504) fon reina de [[Castella]] i d'[[Espanya]].
== Biografia ==
Isabel I de Castella o Isabel la Catòlica, naixqué el 22 d'abril de l'any [[1451]] en Madrigal de las Altas Torres, Castella. Filla de Juan II de Castella i d'Isabel de Portugal, Isabel es va convertir en una figura prominent en l'història d'[[Espanya]].
En [[1468]], Enrique IV, rei de Castella i germà d'Isabel, la va reconéixer com a hereua al tro, despullant dels seus drets successoris a la seua pròpia filla, la princesa Juana. No obstant, este reconeiximent fon revocat quan Isabel es va casar en secret en el príncip [[Ferrando II d'Aragó]] en [[1469]].
A la mort d'Enrique IV en [[1474]], Isabel fon proclamada reina de Castella per un sector de la noblea, mentres que un atre sector reconeixia a Juana la Beltraneja. Açò va desencadenar una guerra civil que finalment es va decantar a favor d'Isabel en [[1476]].
Isabel i el seu espós Ferrando varen portar a terme una série de reformes per a consolidar el seu poder, estimular l'economia i enfortir la fe catòlica. Varen conquistar el Regne nazarí de [[Granada]] i varen establir aliances matrimonials que varen permetre al seu net, Carlos, heretar les corones de [[Corona de Castella|Castella]] i [[Corona d'Aragó|Aragó]], aixina com atres territoris europeus.
Isabel I de Castella fon reina de Castella des de [[1474]] fins a [[1504]], reina consort de [[Sicília]] des de [[1469]] i d'[[Corona d'Aragó|Aragó]] des de [[1479]]. El seu regnat va marcar l'inici de l'[[Edat Moderna]] en Espanya i va deixar un llegat durable en l'història del país.
Isabel va fallir el [[26 de novembre]] de [[1504]] en [[Medina del Campo]] ([[Valladolit]]). La seua mort va marcar el fi d'un regnat que va transformar a Espanya i va deixar una senyal indeleble en l'història mundial.
== Vore també ==
* [[Reis Catòlics]]
* [[Ferrando II d'Aragó]]