Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
1435 bytes afegits ,  11:45 22 oct 2023
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1: −
'''La Traca''' fon el nom d'una revista satírica, que començà de tall costumiste i acabà en ideologia anticlerical, creada en la [[ciutat de Valéncia]] en l'any [[1884]] i dirigida pel periodiste [[Vicent Miquel Carceller]]. A lo llarc de la seua història ha tingut diversa periodicitat, interrompuda vàries voltes per la censura tant durant el regnat d'[[Alfons XIII]] com durant la [[dictadura de Primo de Rivera]] i la [[II República espanyola|II República]]. Fon publicada tant en valencià com en castellà.  
+
'''La Traca''' fon el nom d'una revista satírica, que començà de tall costumiste i acabà en ideologia política i anticlerical, creada en la [[ciutat de Valéncia]] en l'any [[1884]] i dirigida pel periodiste [[Vicent Miquel Carceller]]. A lo llarc de la seua història ha tingut diversa periodicitat, interrompuda vàries voltes per la censura tant durant el regnat d'[[Alfons XIII]] com durant la [[dictadura de Primo de Rivera]] i la [[II República espanyola|II República]]. Fon publicada tant en valencià com en castellà.  
    
== Història ==
 
== Història ==
Llínea 15: Llínea 15:  
=== Tercera etapa: República i Guerra Civil ===
 
=== Tercera etapa: República i Guerra Civil ===
   −
(Secció per completar)
+
En la tercera etapa, la republicana, Carceller va recuperar ''La Traca'', en llengua castellana, animat per l'èxit de ''La Chala'', revista que seguia publicant-se en valencià. En el seu exitosíssim primer número, ''La Traca'' va conseguir vendre més de 500.000 eixemplars. El seu humor es va fer cruent i, sobretot, més polític, alineant-se en el [[Front Popular]]. La revista destacava pel seu anticlericalisme, especialment en esclatar la [[Guerra Civil espanyola|Guerra Civil]] (una de les seues seccions serà "¿Qué faria vosté en la gent de sotana?" en la que se convidava als llectors a enviar soflames anticlericals).
 +
 
 +
La revista va desaparéixer en [[1938]] i, despuix de l'entrada de les forces franquistes en Valéncia, Carceller fon eixecutat junt en el seu colaborador, el dibuixant [[Carlos Gómez Carrera]]. Un atre dels condenats en el mateix procés fon el també dibuixant [[José María Carnicero]].
 +
 
 +
Despuix de la guerra, el nom de ''La traca'' fon recuperat pel suplement satíric en valencià de la revista fallera ''Pensat i Fet'', que duraria fins a [[1970]]. Hi ha hagut històricament numeroses revistes falleres o vinculades a falles, en el mateix nom o similar, que res tenen que vore en esta. Un eixemple de publicació diferent pero en el mateix nom ho trobem en abril de [[2008]] quan apareix una nova capçalera, escrita en espanyol, en el subtítul de «Revista de Fiestas de la Comunitat Valenciana».
    
== Vore també ==
 
== Vore també ==
26 213

edicions

Menú de navegació