2985 bytes afegits
, 23:18 6 oct 2009
'Bray''' (''Bré'' en [[Idioma irlandés|irlandés]]) és una ciutat del [[comtat de Wicklow]] situada al sur de [[Dublin]], en la costa este de [[Irlanda]].
== Geografia ==
La ciutat de Bray es troba situada en el llímit nort del [[comtat de Wicklow]], en la llínea de demarcació en el [[comtat de Dublin]] (de fet, algun dels seus barris perifèrics del nort ya es troben en l'interior del dit comtat). D'esta manera, la ciutat forma part geogràficament i econòmicament de l'aglomeració urbana de Dublin, la [[capital (política)|capital]] del país. De fet, Bray rep els servicis de transport urbà del ''[[Dublin Àrea Rapid Transit]]'' i de les llínees urbanes d'autobusos de Dublin.
La ciutat bonica pel nort en la capital irlandesa i per l'oest en les montanyes de Wicklow; per eixe motiu la ciutat és coneguda com la «porta d'entrada de les Wicklow».
Bray es troba en la desembocadura del riu [[Dargle]].
Pel sur, la plana de Bray queda tancada per la montanya [[Bray Head]] (241 m d'altura).
El seu principal atractiu turístic ha segut històricament la seua [[plaja]], que posseïx una llongitut total de 1,6 km i es troba vorejada per una àmplia esplanada, la qual cosa contribuïx que siga un dels llocs favorits per al passeig dominical dels dublinesos.
== Població ==
Bray és l'octava major ciutat d'[[Irlanda]] per [[població humana|número d'habitants]]. En el [[cens de població]] o padró d'habitants corresponent a l'any [[2002]] en 28.000 habitants. Es tracta puix d'un gran centre urbà i comercial, ubicat tan sols a 20 km del centre de Dublin.
== Història ==
[[Image:Bray from Bray Head.jpg|thumb|550px|left|La frontera marítima de Bray.]]
Durant la [[Edat Mija]], Bray formava part del cridat ''[[Pale]]'', un districte governat directament per la [[Corona britànica]] el centre de la qual era la ciutat de [[Dublin]]. Fins al [[sigle XVIII]], Bray era tan sols un chicotet poble de peixcadors.
Cap a finals del dit sigle XVIII, no obstant, les classes miges de la ciutat de Dublin van escomençar a instalar-se en la localitat buscant escapar de la congestió de la vida urbana dublinesa. Un eixemple de l'[[arquitectura]] pròpia d'esta época pot ser previst en [[Powerscourt House]].
La ciutat va conéixer un segon moment d'auge en motiu de la creació de la primera llínea de [[ferrocarril]] a Irlanda, l'any [[1834]]. Des del moment que la ciutat va quedar conectada en Dublin en [[1855]], la ciutat va tornar a experimentar un nou creiximent. Ràpidament, Bray es va convertir en la principal estació termal de la costa este d'Irlanda.
Ya en el [[sigle XX]], la ciutat es va convertir en un dels destins favorits durant els anys [[anys 1950|anys 50]] per al [[turisme]] procedent d'[[Irlanda del Nort]], d'[[Anglaterra]] i d'[[Escòcia]]. No obstant, a partir dels [[anys 1960|anys 60]], l'interés per l'estació termal va entrar en un lent decliu.
{{DEFAULTSORT:Bray}}
[[Categoria:Localitats del comtat de Wicklow]]