Canvis

2403 bytes afegits ,  11:16 9 jul 2023
Pàgina nova, en el contingut: «'''Francisco de Borja Sémper Pascual''' (Irún, Guipúscoa, País Vasc, 10 de giner de 1976) és un polític i escritor espanyol. Fon el po…»
'''Francisco de Borja Sémper Pascual''' ([[Irún]], [[Guipúscoa]], [[País Vasc]], [[10 de giner]] de [[1976]]) és un polític i escritor espanyol. Fon el portaveu del [[Partit Popular]] en el [[Parlament Vasc]] i entre novembre de [[2009]] i giner de [[2020]], president del Partit Popular de Guipúscoa.

== Biografia ==

=== Inicis ===

Llicenciat en Dret per l'[[Universitat del País Vasc]] i expert en Gestió Pública pel IESE - [[Universitat de Navarra]], Borja Sémper va ingressar en les Noves Generacions de Guipúscoa en l'any [[1993]], als dèsset anys, a on va formar part d'un equip que, despuix del seqüestre i assessinat de [[Miguel Ángel Blanco]] en [[1997]] a mans de la [[banda terrorista ETA]], acabaria dirigint el Partit Popular del País Vasc ([[Antonio Basagoiti]], [[Arantza Quiroga]] i [[Iñaki Oyarzábal]], entre uns atres). En eixa época fon objectiu d'ETA, que va intentar assessinar-ho en vàries ocasions.

=== Ajuntament d'Irún ===

Dos anys despuix d'afiliar-se a les Noves Generacions de Guipúscoa, en les eleccions municipals de l'any [[1995]], es va incorporar a l'Ajuntament d'Irún com a regidor del PP.

Quatre anys més tart, en [[1999]], al vore incrementada la seua popularitat en el municipi, es va presentar com a candidat a l'alcaldia. La composició política de l'ajuntament a raïl d'eixos comicis va donar lloc a un acort de govern entre [[PSOE|socialistes]] i [[PP|populars]]. En conseqüència, Borja Sémper fon nomenat primer tinent d'alcalde, assumint el càrrec de regidor delegat d'urbanisme.

En les eleccions municipals de [[2003]] va tornar a ser candidat a alcalde. Esta volta, els socialistes varen iniciar la llegislatura governant en solitari i priorisant tancar acorts en el respal del [[Partit Nacionaliste Vasc|PNV]] pero en l'estiu de [[2005]] el PSE va reprendre el pacte en el PP i Borja Sémper va tornar a la seua funció com a primer tinent d'alcalde i regidor delegat d'urbanisme.

En [[2007]] va repetir candidatura. Pero a mitan de la llegislatura va abandonar la seua acta de regidor en ser elegit president del seu partit en Guipúscoa. La seua nova responsabilitat i la funció de parlamentari vasc que duya temps eixercitant fon lo que va desencadenar la seua renúncia. El 27 de giner de [[2010]], despuix de més de quinze anys en el càrrec, va presentar la seua renúncia com a regidor en l'Ajuntament irunés.
26 618

edicions