Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1:  
[[Archiu:ActadeCartago.JPG|197px|dreta]]
 
[[Archiu:ActadeCartago.JPG|197px|dreta]]
El '''Acta d'Independència de Costa Rica''' es dona a l'acta de l'Ajuntament constitucional de la ciutat de [[Cartago (Costa Rica)|Cartago]], [[Costa Rica]], subscrita el 29 d'octubre de 1821, despuix d'haver-se rebut la notícia de que el 28 de setembre anterior en el [[Acta dels Nuvolats]] la Diputació Provincial de la [[Província de Nicaragua i Costa Rica]], reunida en [[León (Nicaragua)|León]], havia decidit l'Independència absoluta del Govern espanyol i la possible anexió al [[Primer Imperi Mexicà|Imperi Mexicà]] proclamat per [[Agustín de Iturbide]]. L'acta va ser firmada no solament pels membres de la corporació municipal, sino també pel Cap Polític subaltern del [[Partit de Costa Rica]] [[Juan Manuel de Canyes]]-Trujillo i per varis llegats d'atres poblacions de Costa Rica que a l'adop es trobaven en [[Cartago]]. En l'acta es varen consignar decisions anàlogues a les preses en León, en el sentit de proclamar l'independència absoluta de [[Espanya]] i l'unió a [[Mèxic]].
+
El '''Acta d'Independència de Costa Rica''' es dona a l'acta de l'Ajuntament constitucional de la ciutat de [[Cartago (Costa Rica)|Cartago]], [[Costa Rica]], subscrita el [[29 d'octubre]] de [[1821]], despuix d'haver-se rebut la notícia de que el [[28 de setembre]] anterior en el [[Acta dels Nuvolats]] la Diputació Provincial de la [[Província de Nicaragua i Costa Rica]], reunida en [[León (Nicaragua)|León]], havia decidit l'Independència absoluta del Govern espanyol i la possible anexió al [[Primer Imperi Mexicà|Imperi Mexicà]] proclamat per [[Agustín de Iturbide]]. L'acta va ser firmada no solament pels membres de la corporació municipal, sino també pel Cap Polític subaltern del [[Partit de Costa Rica]] [[Juan Manuel de Canyes]]-Trujillo i per varis llegats d'atres poblacions de Costa Rica que a l'adop es trobaven en [[Cartago]]. En l'acta es varen consignar decisions anàlogues a les preses en León, en el sentit de proclamar l'independència absoluta de [[Espanya]] i l'unió a [[Mèxic]].
    
== Text de l'Acta ==
 
== Text de l'Acta ==
Llínea 6: Llínea 6:     
== Naturalea de l'Acta ==
 
== Naturalea de l'Acta ==
Encara que el text del 29 d'octubre de 1821 es coneix com a Acta d'Independència de Costa Rica, en estricte sentit no ho fon, ya que per una part l'independència de Costa Rica de [[Espanya]] havia segut ya decidida des de l'11 d'octubre en [[León (Nicaragua)|León]] per la Diputació Provincial, orgue d'elecció popular en la que estava representada Costa Rica, i ademés, en atres poblacions de Costa Rica els respectius ajuntaments varen emetre la seua pròpia acta, que no sempre coincidia en lo decidit en Cartago. Per eixemple, l'acta subscrita per l'Ajuntament de [[Sant Josep (Costa Rica)|Sant Josep]] el 30 de novembre, si be proclamava l'independència d'Espanya, s'abstenia de realisar l'idea de l'anexió a Mèxic. En realitat, l'acta del 29 d'octubre de 1821 és un acta d'independència de la ciutat de Cartago, que es llimitava a confirmar lo ya decidit per la Diputació Provincial de Nicaragua i Costa Rica.
+
Encara que el text del 29 d'octubre de 1821 es coneix com a Acta d'Independència de Costa Rica, en estricte sentit no ho fon, ya que per una part l'independència de Costa Rica de [[Espanya]] havia segut ya decidida des de l'[[11 d'octubre]] en [[León (Nicaragua)|León]] per la Diputació Provincial, orgue d'elecció popular en la que estava representada Costa Rica, i ademés, en atres poblacions de Costa Rica els respectius ajuntaments varen emetre la seua pròpia acta, que no sempre coincidia en lo decidit en Cartago. Per eixemple, l'acta subscrita per l'Ajuntament de [[Sant Josep (Costa Rica)|Sant Josep]] el [[30 de novembre]], si be proclamava l'independència d'Espanya, s'abstenia de realisar l'idea de l'anexió a Mèxic. En realitat, l'acta del 29 d'octubre de 1821 és un acta d'independència de la ciutat de Cartago, que es llimitava a confirmar lo ya decidit per la Diputació Provincial de Nicaragua i Costa Rica.
   −
Ni l'acta de [[Cartago]] ni la de León tenien relació llegal cap en la subscrita el 15 de setembre de 1821 per la Diputació Provincial de Guatemala, ya que des de 1820 la Província de Guatemala no tenia autoritat política ni administrativa sobre [[Nicaragua]] i Costa Rica, que constituïen una província separada d'aquella.
+
Ni l'acta de [[Cartago]] ni la de León tenien relació llegal cap en la subscrita el [[15 de setembre]] de 1821 per la Diputació Provincial de Guatemala, ya que des de [[1820]] la Província de Guatemala no tenia autoritat política ni administrativa sobre [[Nicaragua]] i Costa Rica, que constituïen una província separada d'aquella.
    
== Referències ==
 
== Referències ==
120 790

edicions

Menú de navegació