Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
2858 bytes afegits ,  11:16 9 nov 2021
Pàgina nova, en el contingut: «'''Nebka''' va ser faraó de la dinastia III de l'Antic Egipte segons la llista d'Abidos i el Papir de Torí. Ha segut identificat per Swelim…»
'''Nebka''' va ser [[faraó]] de la [[dinastia III]] de l'[[Antic Egipte]] segons la llista d'Abidos i el [[Papir de Torí]].

Ha segut identificat per Swelim com el faraó de nom d'Horus [[Khaba]]. La identificació és discutida.

Generalment, el nom de Nebka s'associava a Sanakht per l'opinió de Lauer i Petrie. Nebka podria ser el nom Nesut-bit de Sanakht (Sanakht, nom d'Horus), que seria un germà de [[Djoser]] que el va precedir en el tro; Nebka precedeix a Djoser en el papir de Torí i se li dona un regnat de 19 anys. La pedra de Palerm, fragmentada, sembla que li dona només 17 anys, 2 mesos i 23 dies; Manethó li dona 28 anys.

Nebka (Khaba?) es coneix per les restes arqueològiques. La prova més antiga és la inscripció del nom en la [[mastaba]] de Saqqara Q 3345-3346; seguixen les d'Abusir, un cartuig en el Museu de Berlín i un cartuig en el Museu de Leipzig, i una menció en una tomba nomenant un sacerdot del temple funerari de Nebka, que seria el temple proper de Niuserra.

Nabil Swelim nomena una tomba trobada en el complex de Djoser, el propietari de la qual es diu Niankh Nebka, que per una série de raons es pensa que podria indicar un cert cult a Nebka durant la quarta dinastia; en la tomba a 50 metres al nort-oest, el propietari de la tomba es diu Niankh Ba, que estaria format pel nom d'un atre rei de la dinastia III. L'egiptòleg Kurt Sethe va llegir un sagell de Bet Khallaf com a Nebka, pero en el cartuig només és llegible Ka.

A part de lo anterior, s'han trobat sagells o impressions en el nom Khaba en Hieracòmpolis i en algun atre lloc (Naqada). En total, entre les troballes en cinc punts diferents, el seu nom apareix una dotzena de voltes.

No se sap res del seu regnat més que una referència de Manethó, que diu que en el seu temps hi va haver una revolta dels libis. Tradicionalment, se'l va considerar fill de [[Khasekhemui]], pero hui dia això és molt dubtós.

El canvi dinàstic, més que un trencament genealògic, seria un canvi de capital, de Tinis o Abidos a [[Memfis]], despuix de la reunificació. Els experts s'inclinen a pensar que fou Khasekhemui qui va fer construir el cementeri de Gisr al-Mudir en Saqqara, pero ell encara fon soterrast en Abidos; la seua dona [[Nimaathapi]] fon soterrada en Bet Khallaf, prop d'Abidos, i es pensa pel seu títol de "mare dels fills del rei" que fon la mare del primer faraó.

A. Dodson proposa com a tomba de Nebka (o del primer rei de la dinastia III) una de les dos d'Abu Rawash (zona de Memfis), al nort del llogaret d'Abu Roash, conegut com a Al Dair, que fon excavat en l'any [[1902]] per Palenque i en l'any [[1931]] per Macramallah. Swelim, en canvi, pensa que pot ser de [[Sanakht]].

== Vore també ==
* [[Khaba]]


[[Categoria:Història]]
[[Categoria:Antic Egipte]]
[[Categoria:Faraons]]
[[Categoria:Faraons de la dinastia III]]
126 643

edicions

Menú de navegació