Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
68 bytes eliminats ,  23:10 19 oct 2021
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1: −
[[File:Cr Guillem de Castro (València).jpg|thumb|Carrer Guilemm de Castro]]
+
[[File:València carrer de Colom.jpg|thumb|Carrer Colon]]
   −
El '''carrer de Guillem de Castro''' és una via urbana del centre de [[Valéncia]]. Està situat entre la [[plaça de Sant Agustí]] i el [[Jardí del Túria]], i fita en els carrers de [[carrer de Na Jordana|Na Jordana]], [[carrer de Quart|Quart]], [[carrer de Jesús|Jesús]], [[carrer de Blanqueries|Blanqueries]] i [[carrer de l'Hospital|Hospital]].
+
El '''carrer Colon''' és una via urbana del centre de [[Valéncia]]. Està situat entre la porta de la Mar i el carrer de Xàtiva. Servix de separació entre els barris del [[Pla del Remei]] i els de [[La Xerea]] i [[Sant Francesc]].
   −
El trajecte transcorre pel recorregut que fea la [[Muralla cristiana de Valéncia]], de la qual encara es conserven les [[Torres de Quart]], antic portal de la muralla. Ademés d'este portal, abans hi havia també el Portal dels Innocents, el Portal del Coixo i el Portal dels Tints, tots situats en el recorregut del carrer de Guillem de Castro.
+
== Història ==
 +
El carrer Colon va ser creat com a conseqüència immediata de la demolició de la muralla migeval de Valéncia en l'any [[1865]], que passava per l'actual vorera dreta del carrer. La demolició de les muralles, en excepció de les [[torres de Serrans]] i de [[Torres de Quart|Quart]], va ser impulsada pel governador civil [[Ciril Amorós]] en el pretext de donar faena als obrers desocupats a conseqüència de la crisi de l'indústria tèxtil.
   −
A lo llarc del seu recorregut destaquen [[MuVIM|Museu Valencià de la Ilustració i de la Modernitat]] (MuVIM), el [[jardí de l'Antic Hospital]], el [[Teatre Micalet]], la seu de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, les [[Torres de Quart]], diverses facultats de la [[Universitat Catòlica de Valéncia]] i el [[Centre Cultural La Beneficència]], que alberga el [[Museu Valencià d'Etnologia]] i el [[Museu de Prehistòria de Valéncia]].
+
Els restos de la muralla poden observar-se actualment en la parada de metro de Colon, conservats en la plaça dels Pinazo a l'aire lliure. En concret es tracta del portal dels Jueus, una de les dotze portes que va tindre la muralla cristiana de la ciutat de Valéncia. Els restos del portal, pel qual entraven a la ciutat els productes agrícoles, varen aparéixer durant les obres de la llínea 3 del metro i estan catalogats com a Bé d'Interés Cultural ([[BIC]]) en categoria de Monument, segons consta en la ficha BIC 01.03.22bis del Catàlec de Béns i Espais Protegits de l'Ajuntament de Valéncia.
 
  −
El carrer rep el nom de [[Guillem de Castro i Bellvís]] (Valéncia, [[1569]]-[[1631]]), [[dramaturc]] del [[Sigle d'Or valencià]]. El nom va ser acordat en [[setembre]] de [[1874]] i confirmat en l'any [[1928]].
      
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
{{commonscat}}
+
* {{commonscat|Carrer de Colom (València)}}
* [http://mapas.valencia.es/WebsMunicipales/callejero/web_callejero.jsp?lang=va Guia de carrers de l'Ajuntament]
+
* [http://www.valencia.es/ayuntamiento2/ndcallejerov.nsf?opendatabase Guia de carrers de l'Ajuntament]
    
== Bibliografia ==
 
== Bibliografia ==
41 037

edicions

Menú de navegació