Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
2747 bytes afegits ,  11:42 15 dec 2019
Pàgina nova, en el contingut: «L''''Ajuntament''' (en castellà, ''Ayuntamiento''), segons el Diccionari General de la Llengua Valenciana és l'acte i efecte d'ajuntar o ajuntar-se. Tamb...»
L''''Ajuntament''' (en castellà, ''Ayuntamiento''), segons el [[Diccionari General de la Llengua Valenciana]] és l'acte i efecte d'ajuntar o ajuntar-se. També és la Corporació municipal, elegida democràticament, presidida per un alcalde i un determinat número de regidors, alguns dels quals, per delegació, s'encarreguen de les diferents delegacions o regidories. També es considera a l'edifici públic a on la dita corporació realisa les seues sessions i treball. Casa consistorial, casa del poble, casa de la vila, casa de la ciutat. També té la consideracio de [[Municipi]].

Un ajuntament és l'orgue de govern i administració dels municipis d'[[Espanya]] no somesos al règim de consell obert.

Segons l'artícul 19 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local, a l'ajuntament, integrat per l'alcalde i els regidors li correspon «el Govern i l'Administració municipal, llevat en aquells Municipis que llegalment funcionen en règim de Consell obert».

L'ajuntament despuix de la [[Constitució espanyola de 1978|constitució de 1978]] es presenta com un model colegiat-representatiu,​ en característiques d'orgue corporatiu com la doble presidència per part de l'alcalde del ple (delliberatiu) i del govern (eixecutiu), i la conformació de la Comissió de Govern exclusivament per part de regidors electes.​ Implantat el sistema d'elecció indirecta de l'alcalde per part dels regidors en la Llei d'eleccions locals de 1978, este fon consagrat en la [[Llei Orgànica del Règim Electoral General de 1985]].​ La forma d'organisació municipal s'arreplega en la [[Llei reguladora de les Bases del Règim Local de 1985]].​ La reforma de la llei 11/1999 va otorgar majors poders a l'alcalde a canvi d'un aument de la capacitat de control sobre est per part del ple,​ que carix en qualsevol cas d'autonomia llegislativa.

A partir dels 5.000 habitants existix l'obligació de la creació d'una Junta de Govern, la coneguda inicialment com a Comissió de Govern, quedant a discreció del ple o del seu reglament orgànic la possibilitat de crear-la per a ajuntaments de municipis en menor població.​

[[Madrit]] i [[Barcelona]] conten en règim especial:​ la Llei 22/2006 de Capitalitat i Règim Especial regula el règim especial de l'Ajuntament de Madrit; l'Ajuntament de Barcelona té un règim especial regulat per la Carta Municipal de Barcelona aprovada en la llei catalana 22/1998.

== Enllaços externs ==

* [https://diccionari.llenguavalenciana.com/entries/search?t=ajuntament Ajuntament - [[Diccionari General de la Llengua Valenciana]] - [[Real Acadèmia de Cultura Valenciana]] (RACV)]
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Ayuntamiento_(Espa%C3%B1a) Ajuntament en Wikipedia]
26 019

edicions

Menú de navegació