Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
84 bytes afegits ,  19:37 3 ago 2018
m
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1: −
El gaspacho és una sopa freda en ingredients com l'oli d'oliva, vinagre i hortalices crues: generalment tomates, pepinos, pimentons, cebes i all. ​També deu portar pa. El gaspacho és un menjar típic de la cuina mediterrànea.  
+
El '''gaspacho''' és una sopa freda en ingredients com l'[[oli]] d'oliva, [[vinagre]] i [[hortalices]] crues: generalment [[Tomata|tomates]], [[Pepino|pepinos]], [[pimentó|pimentons]], [[Ceba|cebes]] i [[all]]. ​També deu portar pa. El gaspacho és un menjar típic de la cuina mediterrànea.  
   −
Sol servir-se fresc en els mesos calorosos d'estiu. El seu color varia des de l'ataronjat pàlit al roig, segons s'ampren tomates més o menys madures (que aporten un colorant natural denominat licopeno).​ L'orige de l'actual gaspacho és incert, encara que tradicionalment se li ha considerat un plat de l'interior d'[[Andalusia]], on l'oli d'oliva i els productes de l'horta són abundants, i els estius molt secs i calorosos.​ Per esta raó se li coneix comunament com gaspacho andalús. A pesar d'això, l'orige del gaspacho com a plat "desmollat" és anterior a l'us d'hortalices en la seua elaboració i data de l'época de l'[[Al-Àndalus]].
+
Sol servir-se fresc en els mesos calorosos d'[[estiu]]. El seu color varia des de l'ataronjat pàlit al [[roig]], segons s'ampren tomates més o menys madures (que aporten un colorant natural denominat licopeno).​ L'orige de l'actual gaspacho és incert, encara que tradicionalment se li ha considerat un plat de l'interior d'[[Andalusia]], a on l'oli d'oliva i els productes de l'horta són abundants, i els estius molt secs i calorosos.​ Per esta raó se li coneix comunament com gaspacho andalús. A pesar d'això, l'orige del gaspacho com a plat "desmollat" és anterior a l'us d'hortalices en la seua elaboració i data de l'época de l'[[Al-Àndalus]].
   −
El gaspacho primigeni (mescla de pa desmollat, oli d'oliva i vinagre) va estar alimentant a llauradors ibèrics del sur durant sigles. Esta evolució ha anat deixant a lo llarc del temps varietats de gaspacho pel sur d'[[Espanya]] i [[Portugal]], sent de totes elles el més popular i internacional el denominat gaspacho andalús.
+
El gaspacho primigeni (mescla de [[pa]] desmollat, oli d'oliva i vinagre) va estar alimentant a llauradors ibèrics del sur durant sigles. Esta evolució ha anat deixant a lo llarc del temps varietats de gaspacho pel sur d'[[Espanya]] i [[Portugal]], sent de totes elles el més popular i internacional el denominat gaspacho andalús.
    
== Història ==
 
== Història ==
   −
El gaspacho ha sofrit diverses modificacions a lo llarc de l'història culinària espanyola, pero en l'actualitat pertany a la comunitat mediterrànea i s'ha expandit per tot lo món com un plat nacional espanyol.​ L'existència d'un gaspacho primigeni a pur de molles de pa, aigua, vinagre i oli d'oliva ha anat evolucionant a lo llarc de l'història, incorporant ingredients, fins a aplegar a la versió actual. En l'actualitat el denominat gaspacho andalús és el més popularment conegut, pero cal reconéixer que la seua evolució ha deixat incontables variants locals menys conegudes i de composicions més diverses.​ Esta popularitat ha fet que certs autors denominen Regió del Gaspacho a Andalusia, aixina com a gran part d'[[Extremadura]] i [[La Mancha]].
+
El gaspacho ha sofrit diverses modificacions a lo llarc de l'història culinària espanyola, pero en l'actualitat pertany a la comunitat mediterrànea i s'ha expandit per tot lo món com un plat nacional espanyol.​ L'existència d'un gaspacho primigeni a pur de molles de pa, [[aigua]], vinagre i oli d'oliva ha anat evolucionant a lo llarc de l'història, incorporant ingredients, fins a aplegar a la versió actual. En l'actualitat el denominat gaspacho andalús és el més popularment conegut, pero cal reconéixer que la seua evolució ha deixat incontables variants locals menys conegudes i de composicions més diverses.​ Esta popularitat ha fet que certs autors denominen Regió del Gaspacho a Andalusia, aixina com a gran part d'[[Extremadura]] i [[La Mancha]].
    
== Gaspacho andalús ==
 
== Gaspacho andalús ==
113 303

edicions

Menú de navegació