4269 bytes afegits
, 10:55 19 jul 2017
'''Gaspar Juan Escolano''' ([[Valéncia]], 1560 - † [[1619]]) fon un eclesiàstic, escritor i historiador [[Valencians|valencià]].
== Biografia ==
És autor de l'obra ''Décades de l'història de Valéncia'' (1610-1611), obra clàssica de l'historiografia valenciana, que comprén fins a l'expulsió dels moriscs.
L'any [[1597]] Escolano fon nomenat rector de la valenciana parròquia de Sant Esteban, en [[1602]] predicador de la [[ciutat de Valéncia]] i, en [[1604]], croniste del [[Regne de Valéncia|regne de Valéncia]]. Les ''Décades'' —frut del desig d'Escolano d'escriure una història general de Valéncia i el seu regne— varen ser editades per Pere Patrici Mey en dos parts: la primera, titulada ''Década primera de l'història de l'insigne i coronada ciutat i reyno de Valéncia'', va ser publicada en [[1610]] i conté els cinc primers llibres.
La Segona part de la ''Década primera de l'història de l'insigne i coronada ciutat i reyno de Valéncia'' fon impresa en [[1611]]. En elles, es conté una relació dels fets històrics ocorreguts fins al regnat de [[Pere el Gran]] d'[[Aragó]], ademés de la relació dels successos de les [[Germanies]], de la rebelió dels moriscs i de la seua expulsió —la conveniència de la qual havia defés Escolano en [[1608]] com a secretari de la junta de teòlecs reunits en Valéncia per [[Felip III]] a tal efecte—.
Les ''Décades'' oferixen, ademés, abundant informació sobre l'economia del regne de Valéncia, les seues institucions, la seua geografia i sobre les castes valencianes, per lo que constituïxen una obra fonamental per a l'estudi de l'història i la societat valenciana del [[sigle XVI]] si be presenten, junt a una falta de método històric en l'exposició dels fets, diversos erros cronològics i inexactituts històriques.
Gaspar Joan Escolano pretenia redactar una segona i tercera de les ''Décades'' en les que continuaria l'història dels [[Reis d'Aragó|reis d'Aragó]] pero mai varen vore la llum. A finals del [[sigle XIX]], [[Juan Bautista Perales]] va realisar en tres toms una segona edició, ampliada, de l'obra d'Escolano.
Com és habitual en les obres digitalisades presents en la [[Biblioteca Valenciana Digital]] (BIVALDI), tant les dos parts de la ''Década primera'' d'Escolano com l'estudi bio-bibliogràfic de Martí Grajales, es troben acompanyats de sengles biografies i bibliografies redactades, respectivament, per [[Josep Martí Ferrando]] i [[Salvador Chapa Villalba]].
== Obra ==
=== Història ===
* ''Década primera de la historia de la insigne y coronada ciudad y reyno de Valencia''.
=== Ensaig ===
Escrigué cinc discurs per a l'Acadèmia dels Nocturns:
* ''Sobre la mentira.''
* ''Del poder de la hermosura.''
* ''Probando que la mano izquierda es más honrada que la diestra.''
* ''En alabanza de la edad juvenil.''
* ''Se averigua la historia del papa Juan VIII, o si ha habido jamás muger que fuese papa.''
=== Religió ===
Dos obres, un sermó lloant a Sant Pau i una dissertació sobre el misteri de l'encarnació:
* Omnium decretorum quae in Valentinis synodis statuta sunt a tempore D. D. Thomae a Villanova, archiepiscopi Valentini, usque ad obitum D. Joannis a Ribera, etiam archiepiscopi et patriarchae Antiocheni, cum última synodo ab eo habita quae adhuc impressa non fuit, brevis epitome, ordine alphabetico digesta; omnibus iudicibus ecclesiasticis, parochis, er ecclesiisapprime necessaria.
* Libelli duo, quorum unus inscribitur; sermo panegyricus, sive de laudibus Divi Pauli. Alter vero, disputatio de incarnationis mysterio; quod non solum hebraeis, sed etiam gentibus ante Christi adventum fuerit notum (1588).
=== Poesia ===
Per les composicions poètiques que s'han conservat, Escolano no destaca pel seu domini de la rima.
* ''En alabanza de la obra'' (1588). Sonet.
* ''Dando la norabuena a Monseñor Illustrissimo por la venida de la Reliquia''. Sonet.
* ''La vida de Sant Vincente, grauada en el Topacio que se promete por premio al que mejor la pintase''. Sonet.
* ''Baptismo milagroso de S. Vincente Ferrer en dicha parroquia''. Quartets octosílaps.
* ''A S. Vincente, y a los quatro Ioanes que cupieron en honralle''. Sonet.
* ''A la fe de Nuestra Señora''. Sonet.