Edward Sapir
Edward Sapir (1884, Lauenburg, Pomerània, Alemanya actualment Lębork, Polònia - 1939, New Haven, Connecticut) fon un llingüista nortamericà d'orige alemà. Va ser el fundador, en Leonard Bloomfield, de l'estructuralisme estatunidenc.
Els seus estudis de llingüística general es basen en les seues investigacions sobre llengües indígenes americanes, a partir de les quals elaborà una nova classificació tipològica de les llengües.
Enfocà el seu estudi en les llengües atapascanes, del grup na-dené, i principalment les llengües i cultures chinook, navaho, nootka, paiute, takelma, i yana. Encara que destacà en el terreny de les llengües ameríndies, fon prolífic també en la llingüística en general, i en seu llibre Language proponia una classificació gramatical i tipològica de les llengües (en eixemples presos del chinenc o el Nuu-chah-nulth) o fent crítiques sobre l'especulació sobre el fenomen del llenguage o de les arbitrarietats d'associar llengua, raça i cultura.
Durant els darrers anys de la seua vida, va tindre una important relació en el siquiatra Harry S. Sullivan i els dos assentaren les bases de lo que posteriorment seria la siquiatria transcultural o cultural (vore Antropologia mèdica)
Fon director de la secció d'antropologia del museu canadenc d'Ottawa i professor de les universitats de Chicago i Yale (1931 - 1939), va ser un dels creadors de lo que ara es coneix com a hipòtesis de Sapir-Whorf, que sosté que la concepció del món d'un poble està directament relacionada en l'estructura conceptual de la seua llengua. La seua obra principal fon El llenguage (1921).
Llibres[editar | editar còdic]
- Wishram Texts (1909)
- Language: An introduction to the study of speech (1921) (link)
- Nootka Texts (1939)
Ensaigs i artículs[editar | editar còdic]
- The Function of an International Auxiliary Language (link)
- The problem of noun incorporation in American languages. Am. Anthropol. 13:250-82. (1911)
- Time Perspective in Aboriginal American Culture: A Study in Method. Canada Department of Mines, Geological Survey, Memoir 90. Anthropological Series, No. 13. (1916)
Bibliografia[editar | editar còdic]
- Edward Sapir: Appraisals of His Life and Work. Ed. Konrad Koerner. Philadelphia: John Benjamins, 1984. A collection of obituaries, bibliographic sketches, and critiques (mostly positive) of Sapir's work by his colleagues, students, and others affected by his work.
- The Collected Works of Edward Sapir. Ed. William Bright. Berlin: Mouton de Gruyter, 1990. Volume IV presents more of his anthropological work, and makes reference to his work with Fang-Kuei Li. Volumes V and VI contain his work on American Indian languages.
- Edward Sapir: Linguist, Anthropologist, Humanist. Regna Darnell. Berkeley and Los Angeles: University of California Press, 1990. Darnell's book is the best source on Sapir's life and his work as an anthropologist.