Escafoides

Definició[editar | editar còdic]
L'escafoides és un dels huit ossos que formen la mà, concretament és un dels ossos del carp que es troben en la part superior de la mà, en la regió de la monyica. Té una forma irregular i es caracterisa per la seua disposició en forma de barca, d'a on prové el seu nom (del grec "skaphe", que significa "barca").
Anatomia[editar | editar còdic]
L'escafoides es localisa en la primera fila dels ossos carpals, entre el radi i el semillunar. S'articula en els següents ossos:
- Radi: En la seua part proximal
- Semillunar: En la seua part medial
- Trapezi: En la seua part distal lateral
- Trapezoide: En la seua part distal medial
- Gran: En la seua part distal
L'escafoides és l'os carpal més gran de la fila proximal i és essencial per a la movilitat i estabilitat de la monyica.
Funció[editar | editar còdic]
L'escafoides té un paper fonamental en la funció de la mà, ya que permet una gran varietat de moviments, incloent la flexió, l'extensió i la rotació. La seua posició estratègica ajuda a transmetre les forces entre el braç i la mà, facilitant aixina les activitats quotidianes.
Lesions[editar | editar còdic]
Les lesions de l'escafoides són comunes, especialment en accidents deportius o caigudes. La fractura de l'escafoides és una de les lesions més freqüents en la monyica i pot ser difícil de diagnosticar, ya que els síntomes inicials poden ser similars a atres lesions. Els signes típics inclouen dolor en la part lateral de la monyica, unflor i dificultat per a moure la mà.
Diagnòstic i tractament[editar | editar còdic]
El diagnòstic de les fractures d'escafoides a sovint requerix radiografies, encara que en alguns casos es poden necessitar resonàncies magnètiques per a una evaluació més precisa. El tractament pot variar des de la immovilisació en algeps fins a la cirugia, depenent de la gravetat de la fractura i de la seua localisació.
Conclusió[editar | editar còdic]
L'escafoides és un os clau en l'anatomia de la mà i la monyica, essencial per a la seua funcionalitat. La comprensió de la seua anatomia i les possibles lesions associades és important tant per a professionals de la salut com per a persones que practiquen deport o realisen activitats que impliquen l'ús intensiu de les mans.
Referències[editar | editar còdic]
- Agreda, Victor Smith (10 de octubre de 2005). Anatomia Topografica Y Actuacion de Urgencia. Editorial Paidotribo. ISBN 978-84-8019-839-4
- Dan McCormack (2015). «Etymology dictionary»
- Drake, Richard L. (2020). Anatomía para estudiantes. Barcelona, España: ELSEVIER. ISBN 978-0-323-39304-1
- Ferrés, Elvira; Agreda; Smith, Víctor; Montesinos, Manuel (1991). Manual de embriología y anatomía general. Universitat de Valéncia. ISBN 978-84-370-1006-9
- Richard L. Drake (2006). Gray´s Anatomy para Estudiantes. Elsevier. ISBN 9788481748321
- Romer, Alfred Sherwood; Parsons, Thomas S. (1977). The Vertebrate Body (En anglés). Philadelphia, PA: Holt-Saunders International. p. 205. ISBN 0-03-910284-X
Bibliografia[editar | editar còdic]
- Federative Committee on Anatomical Terminology. Terminologia Anatomica. Thieme, 1998
- Netter, Frank (2015). Atlas de anatomía humana. Elsevier Masson. ISBN 978-8445826072
- Rodriguez Limón, Raúl. Anatomía elemental
- Tortora-Derrickson. Principios de Anatomía y Fisiología
Enllaços externs[editar | editar còdic]
Wikimedia Commons alberga contingut multimèdia sobre Escafoides.