Ermita de Sant Francesc de la Font (Castelló)

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Ermita de Sant Francesc de la Font

L'ermita de Sant Francesc de la Font és una ermita que se troba junt a l'antic Camí de les Villes de Benicàssim, en la partida de Cap de la ciutat de Castelló. Dedicada a Sant Francesc, ademés està molt prop del parage nomenat la Font de la Reina, d'ahí el seu nom.

Història[editar | editar còdic]

La primera notícia localisada fins al moment indica l'existència de l'ermita de Sant Francesc de la Font es de l'any 1748, moment en que ya estava construïda. En 1913 l'edificació se troba abandonada i en estat ruïnós. La Germandat dels Cavallers de la Conquesta (sic) solicità l'ermita l'any 1975 per a la seua reconstrucció. El 9 d'octubre de 1976 fon oberta l'ermita de nou per al cult despuix d'una restauració. Les obres descobriren baix de l'emblanquinat i la brutea de les parets un interessant conjunt de pintures datades de la segona mitat del sigle XVIII que foren restaurades per Gabriel Cantalapiedra en 1982.

En l'any 1985 se traslladà a l'ermita de Sant Francesc de la Font la creu de terme gòtica de Fadrell.

Descripció[editar | editar còdic]

Ermita de Sant Francesc de la Font

L'ermita és de formes senzilles. En l'exterior dominen les llínees rectes i els arcs de mig punt, tant en el pòrtic com en la portada d'entrada i en el campanar de paret. L'interior és només d'un sol espai, cobert per una volta i una cúpula. Està decorada en frescs que daten de mitan del sigle XVIII.

En l'exterior l'ermita conta en un peiró o creu de terme gòtica que data del sigle XV. Originariament se trobava en l'encreuament de camins del Caminàs, en l'entrador a l'ermita de Sant Jaume de Fadrell, que senyalava el llímit de les seues terres. En els anys 50 fon retirada d'allí i restaurada en l'any 1985 per a traslladar-la al lloc actual. Despuix de ser restaurada i colocada en l'ermita de Sant Francesc de la Font fon beneïda en el transcurs d'una missa solemne celebrada eixe mateix any. La creu és de formes molt senzilles sense cap tipo de decoració.

Referències[editar | editar còdic]

  • Ficha BRL. Generalitat Valenciana. Conselleria de Educació, Investigació, Cultura i Deport

Bibliografia[editar | editar còdic]

  • Andreu Hernández, Mª Dolores. "Las Ermitas de Castellón. 2006

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons