Dia Mundial de la Seguritat i Salut en el Treball
L'Assamblea General de les Nacions Unides (ONU) proclamà al 28 d'abril Dia Mundial de la Seguritat i Salut en el Treball per seguritat i salut laboral.
Antecedents[editar | editar còdic]
En l'any 2003, l'Organisació Internacional del Treball (OIT) va escomençar a observar el Dia Mundial fent recalcament en la prevenció dels accidents i les malalties en el lloc de treball, recolzant-se en les característiques tradicionals que enfortixen la seua acció: el tripartisme i el diàlec social.
La celebració consistix en una campanya anual internacional per a promoure el treball segur, saludable i decent que culmina el 28 d'abril.
Actualitat[editar | editar còdic]
- Any 2020: Detingam la pandèmia: la seguritat i la salut en el treball salven vides.
Reconeixent el gran repte que supon per a totes les persones en tot lo món combatre la pandèmia de COVID-19, el Dia Mundial de la Salut i Seguritat en el Treball s'enfoca en abordar el brot de malalties infeccioses en el treball, prestant especial atenció a l'actual pandèmia de COVID-19.
Creix la preocupació pel continu aument de les infeccions per COVID-19 en algunes parts del món i per la capacitat de mantindre les taxes de disminució en unes atres. Els governs, els empleadors, els treballadors i les seues organisacions s'enfronten a enormes desafius mentres tracten de combatre la pandèmia de COVID-19 i protegir la seguritat i la salut en el treball. Més allà de la crisis immediata, també existix la preocupació de recomençar l'activitat de manera que es mantinguen els progressos realisats en la supressió de la transmissió.
Enguany, el Dia Mundial de la Seguritat i la Salut en el Treball s'enfoca en abordar el brot de malalties infeccioses en el treball, centrant-se en la pandèmia de COVID-19. L'objectiu és estimular el diàlec nacional tripartit sobre la seguritat i la salut en el treball. L'Organisació Internacional del Treball aprofita este dia per a sensibilisar sobre l'adopció de pràctiques segures en els llocs de treball i el paper que eixerciten els servicis de seguritat i salut en el treball (SST). També es fa recalcament en el mijà i llarc determini, incloses la recuperació i la preparació per al futur, en particular, l'integració de mides en els sistemes i polítiques de gestió de la SST a nivell nacional i empresarial.
Organisació de les Nacions Unides.
Temes del Dia Mundial de la Seguritat i Salut en el Treball[editar | editar còdic]
- 2020-Detingam la pandèmia: la seguritat i salut en el treball pot salvar vides
- 2019-Un futur del treball segur i saludable
- 2018-Generació segura i saludable
- 2017-«Optimisar la compilació i l'us de les senyes sobre SST»
- 2016-“Estrés en el Treball: Un repte colectiu”
- 2015-Unix-te a la construcció d'una cultura de la prevenció en matèria de *SST
- 2014-«La seguritat i la salut en l'us de productes químics en el treball».
- 2013-«Prevenció de les malalties professionals».
- 2012-«Promoure la seguritat i la salut en una economia ecològica».
- 2011-«Sistema de Gestió de la Seguritat i Salut en el Treball: Una ferramenta per a la millora contínua».
- 2010-«Riscs emergents i nous models de prevenció en un món de treball en transformació».
- 2009-«Salut i vida en el treball: Un dret humà fonamental».
- 2008-«La meua vida, el meu treball, el meu treball en seguritat - Gestió del risc en el mig laboral».
- 2007-«Llocs de treball segurs i sans - Fer realitat el treball decent».
- 2006-«Una nova «cultura de seguritat», que reduïxca o previnga els accidents del treball i les malalties professionals».
- 2005-«Prevenció d'accidents i malalties en el sector de la construcció i entre els treballadors jóvens i els treballadors d'edat» (en anglés).