Castell de Bolbait

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Castell de Bolbait

El Castell de Bolbait, actualment en ruïnes, s'alça sobre un cerro als peus del qual s'estén la vila de Bolbait quedant inclós en la seua trama urbana. Erigit sobre el tallat del riu Sellent al seu pas per la població, s'encaramalla sobre la vila històrica, fent les llabors de vigilància i protecció. S'accedix ad ell pel carrer del Castell, que partix des de la plaça de l'Iglésia. A pesar del seu estat i del pas dels sigles, la seua voluminosa i evocadora figura seguix dominant la població.

Història[editar | editar còdic]

El recint fon construït sobre una primitiva fortalea islàmica en el sigle XVI per la família Pardo de la Casta, senyors del lloc, convertint-la en un castell: palau que actuava com a residència i símbol de poder del senyoriu.

Durant la Guerra de Successió, en l'any 1705, en l'enfrontament entre Maulets i Botiflers, a on rivalisaven els partidaris de l'archiduc Carles d'Àustria per una part, i per una atra els de Felip V de Borbó —ací es recorden els desgraciats episodis de la batalla d'Almansa i l'incendi de la ciutat de Xàtiva—, el senyor de Bolbait, Don Luis Pardo de la Casta, es va decantar pel primer, jurant respectar i defendre Els Furs de Valéncia. Pero com Valéncia es va rendir a Felip V en 1707, la família Pardo de la Casta fugí a Flandes.

Els seus descendents, els Fernández de Còrdova, Lanti Della Rovere i Manfredi, varen deixar abandonada l'edificació a la seua sòrt. Entre els anys 1875 i 1896, l'edifici fon parcialment demolit, en el propòsit d'aprofitar les seues fustes i demés materials.

Declarat Be d'Interés Cultural, actualment l'Ajuntament de Bolbait estudia la seua recuperació i rehabilitació.

Descripció[editar | editar còdic]

L'edificació ocupa una superfície de 568 m². En la part nort del recint principal, se situen dos torrellons quadrats. Un construït en l'época cristiana, fabricat en selleria, i un atre confeccionat de tapiador i pinyonat, relatiu a l'época islàmica.

En l'interior de l'edifici, es poden observar importants restants d'arquitectura gòtica tardana flamígera, aixina com el majestuós art alcançat en algepsar al voltant de buits de portes, finestres i passos, que constituïxen elements decoratius d'una gran calitat constructiva i artística.

Un atre element important a destacar en la decoració de l'immoble són les escales de caragol llaurades en pedra, de característiques tradicionals, aixina com l'escala gòtica que dona entrada a l'edifici, en magnífics escalons de llosa en tota la seua tramada, que encara hui, a pesar del pas dels anys, permaneix en peu.

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons