Benibéder

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Benibéder era una antiga alqueria, hui desapareguda, que estava situada en el terme municipal de Xaló, en la comarca de la Marina Alta, en la Comunitat Valenciana.

L'alqueria de Benibéder és nomenada en diversos documents del sigle XV, tots ells relacionats en el poeta Ausias March, ya que Benibéder era una de les possessions que integraven la dot de na Isabel, la seua dona, que pertanyia al llinage gandià d'els Martorell. L'escritor Joanot Martorell era el seu germà i, per tant, cunyat del poeta de Beniarjó. Al dos anys de casar-s'hi i sense haver tengut descendència, na Isabel muigué i Ausias March heretà Benibéder per expressa voluntat testamentària de la seua esposa.

Actualment, no es coneix la localisació exacta dins del terme de Xaló del lloc a on s'assentava Benibéder, pero sí que se sap que en el sigle XV estava habitada per musulmans que es regien per costums i usos propis denominats Çuna e Xara, i que n'Ausiàs March jurà respectar-los quan prengué possessió de l'herència de la seua esposa.