Assut del Repartiment

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Assut del Repartiment, punt d'inici del Nou llit del riu Túria

L'Assut del Repartiment, més conegut popularment com La Caçola, és el nom que rep l'assut construït en motiu de les obres del Pla Sur de Valéncia per al repartiment de les aigües de les séquies de la Vega de Valéncia afectades pel Nou Caixer del Túria.

Senyes[editar | editar còdic]

Està ubicat en terme Municipal de Quart de Poblet, en les proximitats del terme de Mislata. Es dispon perpendicular al sentit de circulació de les aigües del riu en la finalitat d'elevar-les per a prendre l'aigua de les séquies de rec. Té dos parts diferenciades: el tram d'aigües baixes està compost per un abocador de perfil Creager de 99 m. de llongitut, construït en la cota 30 msnm; el tram d'aigües altes és una rampa d'abocada de 99 m. d'esgambi apte per a la circulació de grans cabals, iniciada 2 metros més alta que l'abocador Creager, en la cota 32 msnm. Està dissenyat per a actuar com un abocador de funcionament sumergit per a una àmplia gama de cabals, entre 0 i 5.000 metros cúbics per segon (la qual cosa supondria un nivell d'aigua d'uns 6 m. aigües dalt sobre el nivell de l'assut baix). Constituïx l'obra de capçalera de la canalisació de defensa d'avingudes del riu Túria nomenada Pla Sur. En la marge dreta de l'assut existix una comporta de desaiguador de fondo, de 3,5 m. d'ampla i 4 m. d'altura, que permet buidar l'assut completament, puix la seua base està en la cota 23,5 msnm.

En la marge dreta de l'assut se situa la cambra de repartiment de distribució de les aigües de les séquies de la Vega de Valéncia. Allí es troben a l'esquerra les prens de les séquies de Rascanya, Rovella i Favara marge esquerra, i al front, les prens de Favara marge dreta i la de la Séquia de l'Or. Per dins de l'obra de l'assut, concretament baix de la rampa de trencament d'eixida de l'abocador Creager, discorren les tres conduccions dels sifons de les séquies de Rascanya, Rovella i Favara marge esquerra, que creuen el nou caixer del Túria per a donar els cabals a les séquies de la marge dreta del curs històric del Túria que varen quedar a l'esquerra en el nou. En la finalitat de repartir les aigües d'acort en els drets històrics, les cotes de les prens es distribuïxen de la següent forma: en la cota 28,58 msnm està la de la séquia de Favara marge dreta; en la cota 28,70 msnm estan les de Rascanya, Rovella i Favara marge esquerra; en la cota 28,99 msnm està la pren de la séquia de l'Or, que solament té dret històric a les aigües sobreres del rec de les demés séquies.

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]