Acorassat

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «Acorassats»)
Anar a la navegació Anar a la busca
L'acorassat nortamericà USS Iowa fent una demostració de potència de fòc en l'any 1984 en el dispar d'una andanada completa de totes les peces d'artilleria, inclosos els seus nou canons de 406 mm

Un acorassat és un barco de guerra de gran eslora i tonellage, fortament blindat i en un armament principal consistent en canons de gran calibre. Els acorassats foren els barcos de guerra principal de les grans flotes des de finals del sigle XIX fins el final de la Segona Guerra Mundial, en un poder de combat molt superior a les travessies i destructors.

Els acorassats eren un símbol potent de dominació naval i poder nacional durant decades l'acorassat era un factor essencial tant en diplomacia com en estrategia militar. La construcció d'acorassats a gran escala durant els primers anys del sigle XX fon una de les causes de la Primera Guerra Mundial. La Batalla de Jutlàndia és el major enfrontament entre flotes d'acorassats que s'ha produït mai.

Els tractats navals dels anys 1920 i 1930 llimitaven el numero d'acorassats i les seues característiques, fet que va potenciar l'evolució del seu disseny. Tant els Aliats com les Potencies de l'Eix utilisaren acorassats antics i de nova construcció durant la Segona Guerra Mundial.

No obstant, alguns historiadors i els teorics navals qüestionen el valor de l'acorassat. La batalla de Tsushima de l'any 1905 fon l'únic enfrontament decisiu entre flotes d'acorassats d'acer, ademés de l'indecisiva Batalla de Jutlàndia de l'any 1916, ha hagut pocs enfrontaments de consideració entre acorassats. Pese a la seua gran potencia i protecció, els acorassats se mostraren vulnerables a noves armes com els torpedos i les mines marines i, posteriorment, als atacs aereus i als misils guiats.