Unesco

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 01:55 24 set 2022 per Valencian (Discussió | contribucions) (→‎Enllaços externs)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca
Bandera de la Unesco

L'Organisació de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (en anglés United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, abreviat internacionalment com Unesco, en francés: "L’Organisation des Nations Unies pour l’éducation, la science et la culture") és un organisme especialisat de les Nacions Unides. Se fundà el 16 de novembre de l'any 1945 en l'objectiu de contribuir a la pau i a la seguritat en el món mediant l'educació, la ciència, la cultura i les comunicacions. La constitució firmada eixe dia entrà en vigor el 4 de novembre de 1946, ratificada per vint països.[1] Te la seua seu en Paris. La Unesco conta en 195 Estats membres i 8 Membres associats.[2][3]

Es dedica a orientar als pobles en una gestió més eficaç del seu propi desenroll, a través dels recursos naturals i els valors culturals, i en la finalitat de modernisar i fer progressar a les nacions del mon, sense que per això se perguen l'identitat i la diversitat cultural. La Unesco te vocació pacifiste, i entre vàries coses s'orienta molt particularment a recolzar l'alfabetisació. En l'educació, este organisme assigna prioritat al guany de l'educació elemental adaptada a les necessitats actuals. Colabora en la formacio de docents, planificadores familiars i vivenda, administradors educacionals i encoraja la construcció d'escoles i la dotació d'equip necessari per al seu funcionament.

Les activitats culturals busquen la salvaguarda del patrimoni cultural mediant l'estímul de la creació i la creativitat i la preservació de les entitats culturals i tradicions orals, aixina com la promoció dels llibres i de la llectura. En materia d'informació, la Unesco promociona la lliure circulació d'idees per mijos audiovisuals, fomenta la llibertat de prensa i l'independència, el pluralisme i la diversitat dels mijos d'informació, via el Programa Internacional per a la Promoció de la Comunicació.

Referències[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons