Diferència entre les revisions de "Revolució lliberal"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
m
m (Text reemplaça - ' fins i tot ' a ' inclús ')
Llínea 5: Llínea 5:
 
El component econòmic d'eixe canvi és la [[Revolució industrial]] i el component social la [[Revolució burguesa]].
 
El component econòmic d'eixe canvi és la [[Revolució industrial]] i el component social la [[Revolució burguesa]].
  
Es localisa en el temps entre finals del [[sigle XVIII]] i començos del [[sigle XIX]], i especialment en [[Europa occidental]] (encara que s'estén més allà d'este marc inicial tant en el temps com en l'espai). Institucionalment, este canvi polític es produïx entre la [[monarquia absoluta]] pròpia del [[Antic Règim]] i el [[Estat lliberal]], i va adoptar molt diferents formes: una [[república]], en models com la [[Mancomunitat d'Anglaterra|''Commonwealth'' anglesa]] de [[1649]], la [[federació]] de les [[Tretze Colónies]] nortamericanes en [[1776]], o la [[Primera República Francesa|''Republique française'']] de [[1793]]; una [[monarquia]], que a la seua volta va tindre models com la [[monarquia parlamentària]] de la [[Revolució Gloriosa]] anglesa de [[1688]], la [[monarquia constitucional]] dissenyada per la [[Assamblea Nacional Constituent]] francesa de [[1789]] i les [[Corts de Càdis]] espanyoles de [[1812]]; o fins i tot un [[imperi]] com el [[Primer Imperi francés|napoleònic]] de [[1804]]. Les [[revolucions de 1848]] varen ser determinants en l'ascens posterior de les forces lliberals en Europa.
+
Es localisa en el temps entre finals del [[sigle XVIII]] i començos del [[sigle XIX]], i especialment en [[Europa occidental]] (encara que s'estén més allà d'este marc inicial tant en el temps com en l'espai). Institucionalment, este canvi polític es produïx entre la [[monarquia absoluta]] pròpia del [[Antic Règim]] i el [[Estat lliberal]], i va adoptar molt diferents formes: una [[república]], en models com la [[Mancomunitat d'Anglaterra|''Commonwealth'' anglesa]] de [[1649]], la [[federació]] de les [[Tretze Colónies]] nortamericanes en [[1776]], o la [[Primera República Francesa|''Republique française'']] de [[1793]]; una [[monarquia]], que a la seua volta va tindre models com la [[monarquia parlamentària]] de la [[Revolució Gloriosa]] anglesa de [[1688]], la [[monarquia constitucional]] dissenyada per la [[Assamblea Nacional Constituent]] francesa de [[1789]] i les [[Corts de Càdis]] espanyoles de [[1812]]; o inclús  un [[imperi]] com el [[Primer Imperi francés|napoleònic]] de [[1804]]. Les [[revolucions de 1848]] varen ser determinants en l'ascens posterior de les forces lliberals en Europa.
  
 
L'[[ideologia]] que va passar a denominar-se com [[lliberalisme]] és la doctrina justificativa de la revolució lliberal.
 
L'[[ideologia]] que va passar a denominar-se com [[lliberalisme]] és la doctrina justificativa de la revolució lliberal.

Revisió de 18:33 28 set 2019

Lamartine, davant l'Ajuntament de París, el 25 de febrer de 1848, rebuja la bandera roja. Pintura d'història de Henri Félix Emmanuel Philippoteaux.

Revolució lliberal és un terme d'us historiogràfic en el que es designa la revolució política inclosa en el procés de transformacions revolucionàries en tots els àmbits en el que es tanca l'Edat Moderna i comença l'Edat Contemporànea.

El component econòmic d'eixe canvi és la Revolució industrial i el component social la Revolució burguesa.

Es localisa en el temps entre finals del sigle XVIII i començos del sigle XIX, i especialment en Europa occidental (encara que s'estén més allà d'este marc inicial tant en el temps com en l'espai). Institucionalment, este canvi polític es produïx entre la monarquia absoluta pròpia del Antic Règim i el Estat lliberal, i va adoptar molt diferents formes: una república, en models com la Commonwealth anglesa de 1649, la federació de les Tretze Colónies nortamericanes en 1776, o la Republique française de 1793; una monarquia, que a la seua volta va tindre models com la monarquia parlamentària de la Revolució Gloriosa anglesa de 1688, la monarquia constitucional dissenyada per la Assamblea Nacional Constituent francesa de 1789 i les Corts de Càdis espanyoles de 1812; o inclús un imperi com el napoleònic de 1804. Les revolucions de 1848 varen ser determinants en l'ascens posterior de les forces lliberals en Europa.

L'ideologia que va passar a denominar-se com lliberalisme és la doctrina justificativa de la revolució lliberal.