Pla Hidrològic Nacional

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

El Pla Hidrològic Nacional (conegut per les sigles PHN), en castellà Plan Hidrológico Nacional, (Llei 10/2001, de 5 de juliol, BOE 161 de 6.7.2001), fon un proyecte de gestió hídrica aprovat pel Congrés espanyol en l'any 2001.

Objectius[editar | editar còdic]

El principal objectiu del proyecte del Pla era el transvasament de part de l'aigua de l'Ebre. Un proyecte per a transferir aigua des de la conca de l'Ebre a Barcelona, Castelló, Valéncia, Alacant, Múrcia i Almeria.

Aprovació del PHN[editar | editar còdic]

El PHN fon aprovat en l'any 2001 pel Parlament espanyol, pel Partit Popular (PP), que obtingué en eixes eleccions la majoria absoluta durant la VII llegislatura 2000-2004, sent el seu president José María Aznar.

Un Pla que es va aprovar en el vot majoritari del 85% dels membres del Consell Nacional de l'Aigua. Un Pla en el que tots guanyaven i ningú perdia perque es garantisava que només es trascolaria l'aigua excedentària de la conca de l'Ebre, en la seua desembocadura i just abans de ser abocada a la mar. Un Pla finançat ademés en fondos aportats en gran part per l'Unió Europea i que suponia poder portar a terme importants inversions i la creació de mils de llocs de treball directes i indirectes. Se complia el principi de solidaritat interterritorial (la solidaritat entre territoris que proclama la Constitució espanyola) i s'aportava aigua ad aquelles zones eminentment agrícoles de regadiu.

Derogació del PHN[editar | editar còdic]

En les següents eleccions (VIII llegislatura espanyola, 2004-2008) guanyà el Partit Socialiste (PSOE) i fon investit president José Luis Rodríguez Zapatero.

El PHN fon derogat, Zapatero necessitava per a la seua investidura el respal parlamentari d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), el seu llavors soci en el govern català (recordem a Carod Rovira), i no va dubtar ni un moment, en antepondre els seus interessos personals a l'interés general de tots els espanyols, derogant un Pla que per fi, despuix de molts anys, conseguia portar a terme una ordenació dels recursos hídrics en Espanya, en els que com s'establix en la Constitució espanyola, deu de primar el principi fonamental de solidaritat entre territoris.

Enllaços externs[editar | editar còdic]