Mont Rushmore

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
El mont Rushmore

El Monument Nacional Mont Rushmore (en anglés, Mount Rushmore National Memorial) és un monumental conjunt escultòric tallat en una montanya de granit situada en Keystone, Dakota del Sur. Commemora el naiximent, el creiximent, la conservació i el desenroll dels Estats Units d'Amèrica. El memorial nacional Mont Rushmore té 5,17 km².

Història[editar | editar còdic]

Entre 1927 i el 31 d'octubre de 1941, Gutzon Borglum i 400 faeners tallaren els busts colossals de díhuit metros dels presidents estatunidencs George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt i Abraham Lincoln que representen els primers 150 anys de la història dels Estats Units. Els models de algeps i les ferramentes que s'usaren en la construcció de les escultures seguixen allí. Recentment, despuix de dèu anys de treballs de reconstrucció, s'ha construït una extensa xàrcia d'instalacions per a servicis complementaris i vores. Hi ha noves sendes per a peatons que proporcionen vistes espectaculars des de la part posterior d'Abraham Lincoln. El manteniment del monument és un desafiament únic per als conservadors, perque requerix escalar la montanya per a netejar les escultures i eliminar els liquens.

El Mont Rushmore fon nomenat monument nacional el 3 de març de 1925. Borglum morí el 29 de març de 1941 a l'edat de 73 anys, poc abans de que el monument quedara terminat. Els tocs finals foren supervisats pel seu fill Lincoln Borglum que, sent apenes un adolescent havia treballat com supervisor a l'inici del proyecte.

Galeria d'imàgens[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons