Llibertat

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 19:04 27 oct 2014 per Chabi (Discussió | contribucions) (Pàgina nova, en el contingut: «thumb|250px|Inauguració de l'[[Estàtua de la Llibertat a Nova York l'any 1886, obra d...».)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca
Inauguració de l'Estàtua de la Llibertat a Nova York l'any 1886, obra de Edward Moran

La llibertat és la capacitat d'escollir. És una idea que inclou el no estar somés a un subjecte diferent d'un mateix, autoritat arbitrària, poder que establixca una alienació, deure, disciplina, o qualsevol condició no estableta pel mateix subjecte. Designa la facultat de la persona humana que li permet decidir portar a terme una determinada obra o no portar-la a terme. En atres paraules, el que permet a la persona humana decidir si vol fer quelcom o no, el fa lliure, pero també responsable dels seus actes.

El lliure albir és un concepte que ha estat discutit durant centenars d'anys, especialment en contexts filosòfics i religiosos. Sol prendre el seu ple sentit en oposició a conceptes tals com: esclavitut, subjecció i opressió o determinisme entre atres.

Atre conceptes relacionats en la llibertat en general són les llibertats cíviques, que són respectades o no per diferents tipo de govern. A diferència de la llibertat a seques, la llibertat cívica és la capacitat de fer actes que no estan inclosos en un determinat sistema penal d'un estat. Estos actes inclouen el dret de reunió i associació, la possibilitat de convocar manifestacions o votar, la llibertat d'eixercir públicament una religió o defendre les pròpies idees.