Coca de tomata

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Coca de tomata
Coca tapada de tomata

La Coca de tomata també coneguda com a Coca de Castelló és un postre molt típic de Castelló. Antigament, la gent major, en Castelló, la nomenava Coca de peix per portar tonyina. En atres localitats, com Benidorm se li diu Coca farcida i en Alacant, Coca de tonyina.

La Coca de tomata, consistix en una coca farcida de tomata i atres ingredients, per lo tant, no és una coca dolça. Alguns la fan destapada, com si fora un tipo de pizza, pero en Castelló se sol fer tapada. Se sol menjar a totes hores, be per a almorzar, acompanyar al dinar o per a berenar.

Ingredients[editar | editar còdic]

Per al farcit[editar | editar còdic]

Per a la massa[editar | editar còdic]

  • 450 gr. de farina
  • 200 gr. d'oli
  • 200 gr. d'aigua
  • 10 gr. de sal

Elaboració[editar | editar còdic]

Per al farcit, se sofrig un poc la pebrera, no molt perque anem a posar-lo al forn despuix. S'aparte i se sofrig la tomata, se rectifique de sal i sucre, i se fica la tomata en trossos, la tonyina i la pebrera fregida. S'aparta del fòc i se mescla l'ou cuit i els pinyons que abellixquen i se deixa gelar.

Per a la massa, dissolem la sal en una gerra junt en l'oli i l'aigua i ho removem be. Ho aboquem sobre la farina que tenim en un bol. Removem en la mà sense amassar, simplement per a que es quede ben mesclada la farina. Queda una massa trencada, tranquils, està be…

Pintem la font del forn en oli, agarrem una miqueta més de la mitat de la massa i en les mans l'anem estenent en la font (esclafem en els dits per a que es vaja estirant). Lo gran que va a ser la coca depén de lo que vullgau estirar-la i lo grossa que vullgau la base, en eixa cantitat se cobrixc casi tota la font i queda molt fina.

Posem la farcidura que hem deixat gelar per damunt de la massa, ben repartit per a que tot lo món menge de tot, els que li toca vora també mengen.

Ara anem en la capa de dalt, se pose molta farina en la taula i s'estén la massa (esta sobretot al principi sí que se té que amassar), se pose una miqueta de farina en la massa i en el rodell perque es pega molt i s'estén per a que cobrixca tota la coca.

Per a passar-la a la coca tindreu que posar molta farina en el rodell, enrollar la massa i desenrollar damunt de la coca.

La capa de dalt no tindríeu que treballar-la molt pero això és qüestió de pràctica, al principi si s'amassa fins a que es puga passar també està be… poc a poc…

Pinteu-la en un ou, puncheu tota la coca en una forqueta i li feu un forat en el centre per a que ixca el vapor (no fa falta que siga gran, com d'un cm. de diàmetro).

I al forn a 220º durant uns 40 minuts.

Enllaços externs[editar | editar còdic]