Atlas Lingüístico de la Península Ibérica

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

L'Atlas Lingüístico de la Península Ibérica (o ALPI) és el primer atles llingüístic estatal que es feu en la península Ibèrica i que dissortadament permaneix quasi inèdit hui (només se n'ha publicat un volum fins ara). La idea de l'atles es deu al llingüista i filòlec espanyol Ramón Menéndez Pidal. Aixina es varen fer més de 500 enquestes a tot l'estat baix la direcció de Tomás Navarro Tomás. Els seus colaboradors i investigadors foren Aurelio M. Espinosa junior, Luís F. Lindley Cintra, Aníbal Otero, Lorenzo Rodríguez-Castellano. Les enquestes es firen majoritàriament entre 1931 i 1935; el restant fon completada entre 1947 i 1957.

Esta obra es va trobar després ocultada per l'arribada de la Guerra Civil i després la censura del franquisme. Navarro Tomás, que es va haver d'exiliar, va emportar en ell els quaderns en les dades de les enquestes que només tornarien a l'estat espanyol el 1951.

La recuperació de les enquestes

Després de la publicació del primer volum, l'obra va caure a l'oblit fins a la recuperació dels quaderns, escampats a llocs diversos, pel llingüista canadenc de la Universitat de l'Ontario Occidental: David Heap entre 1999 i 2001.

L'ALPI a Internet

El professor Heap ha iniciat un projecte de digitalisació de les enquestes de l'ALPI permetent aixina la divulgació i l'anàlisi de la feina acomplerta per tots els lingüistes anteriors.

Aixina mateix, Vicent Garcia Perales (autor d'una tesis sobre l'ALPI valencià) actualisa informació sobre este proyecte en el bloc.

Epistolari de l'ALPI (història interna)

Santi Cortés Carreres i Vicent García Perales publiquen en 2009 (PUV) la correspondència entre les persones implicades en el proyecte de l'ALPI, en el llibre:

CORTÉS, Santi – Vicent GARCIA PERALES (2009): La historia interna del Atlas Lingüístico de la Península Ibérica (ALPI). Correspondencia (1910-1976), Valéncia, Publicacions de la Universitat de Valéncia.

La publicació coincidix en la commemoració dels 125 anys del naiximent i 30 de la mort de Tomás Navarro Tomás.

Enllaços externs