Situació de la comarca de Serra Sur, dins de la província de Jaén

La Serra Sur de Jaén és una comarca de la província de Jaén, (Espanya). La seua capital, com a centre administratiu, és Alcalà la Real.

Té una població de 41.025 habitants (segons les senyes del INE per a l'any 2022) i una superfície de 784,27 km².

GeografiaEditar

La comarca està situada en l'extrem suroccidental de la província, i llimita a l'oest en la província de Córdova i al surest en la de Granada.

Disposta a modo de barrera natural de la depressió del Guadalquivir, la Serra Sur forma part de la franja central de la cordillera Subbètica, alcança la seua major altura en la Serra de la Pandera (1870 m).

MunicipisEditar

La comarca estava composta per dèu municipis: Alcalà la Real, Alcaudete, Castillo de Locubín, Frailes, Fuensanta de Martos, Jamilena, Martos, Torredelcampo, Valdepeñas de Jaén i Los Villares.

Pero des del 27 de març de l'any 2003, i d'acort en el catàlec​ elaborat per la Conselleria de Turisme i Deport de la Junta d'Andalusia, es transferixen les localitats de Fuensanta de Martos, Jamilena, Martos, Els Villares i Torredelcampo a la Comarca Metropolitana de Jaén. Quedant aixina l'actual Comarca Serra Sur en les següents localitats:

  • Alcalà la Real (Capital)
  • Alcaudete
  • Castillo de Locubín
  • Frailes
  • Valdepeñas de Jaén

NaturaleaEditar

En esta comarca existixen dos Reserves Naturals, l'Estany Fondo i l'Estany del Chinche, abdós en el terme municipal d'Alcaudete, i el parage de Pitillo, declarat Monument Natural, en Valdepeñas de Jaén.

La morfologia de la Serra Sur està marcada per campinya i serrania. En les zones planes i en les lomes suaus, el protagoniste és l'olivar. En les zones de montanya i en les valls més amagades, es conserva encara un bosc mediterràneu autòcton, casi intacte, en el protagonisme de la carrasca, el quejigo, la ginebrera i el tejo.

Vore tambéEditar

ReferènciesEditar

  • Mapa Comarcal. Junta de Andalucia
  • Instituto de Estadística y Cartografía de Andalucía: Sistema de Información Multiterritorial de Andalucía
  • Cambra, Pedro Javier Romero (2020). Las nuevas huellas de los Iberos: Migraciones y lenguas ancestrales que dejaron su huella en la Iberia Antigua y en el resto de Europa. ACCI (Asociación Cultural y Científica Iberoamericana). ISBN 978-84-17867-57-7

BibliografiaEditar

Enllaços externsEditar

Commons