Les colònies escolars o simplement colònies són unes estades educatives per a chiquets i jóvens en les quals mestres o monitors realisen educació no formal a través d'activitats lúdiques. S'acostumen a realisar a lo llarc de tres o més dies a l'entorn d'un edifici, nomenat casa de colònies, en el qual se pernocta. A sovint se parla de colònies d'estiu (o colònies de vacacions) quan se realisen en temps d'oci, be siguen organisades per esplais o atres entitats. També es parla de colònies escolars quan se realisen en ple calendari escolar, i llavors són organisades per les escoles o instituts. Les colònies formen part del programa pedagògic de l'escola.

HistòriaEditar

Les primeres colònies de les quals se té constància daten de l'any 1876, en l'organisació a Appenzell (Suïssa) de les primeres colònies escolars pel pastor suís Walter Bion. Originàriament, estes colònies tenien una intenció higienista, encara que en el temps varen adoptar una base pedagògica més àmpla.

Les colònies en la península IbèricaEditar

Les primeres colònies arriben a la Península en l'any 1887 de la mà del Museo Pedagógico de Madrid. Per la seua importància, destaquen les colònies escolars organisades per l'Ajuntament de Barcelona en l'any 1906.

Les colònies en ItàliaEditar

En Itàlia, la nomenada Colonia estiva sorgix per iniciativa del Ospedale di Lucca en l'any 1822, que organisa en Viareggio una colònia per als chiquets del carrer. Cap a mitan sigle XVIII existien més de cinquanta centres repartits per la Toscana i l'Emília-Romanya. A part de les colònies marines comencen a aparéixer també les colònies alpines. La colònia alpina de San Marco de Pedavena es forma en l'any 1898. Durant la primera guerra mundial la Creu Roja intensifica el seu interés per estes iniciatives i en l'any 1928 les colònies se cedixen a l'Opera Nazionale per la Maternità ed Infanzia.

Durant el fascisme les colònies se potencien, dirigint-se especialment a chiquets i jóvens de famílies desfavorides. Una de les colònies marines més gran i important realisades durant este periodo fon la de Gaeta, destruïda durant la segona guerra mundial.

Despuix de la guerra es reconeix el caràcter formatiu i emancipant de les colònies, que ya no es dirigixen exclusivament a les classes socials desfavorides. A partir dels anys 70 passen a ser organisats pels ajuntaments i atres orgues públics.

Raons per a fer colònies escolarsEditar

Els objectius de les colònies escolars estan relacionats en la convivència en un entorn no habitual, la potenciació de l'autonomia i el treball en un mig no acadèmic:

  • Fomentar l’autonomia personal.
  • Donar a conéixer els valors del territori.
  • Descobrir la naturalea i l’aproximació científica.
  • Favorir la cohesió de grup.
  • Experimentar sentiments i emocions.
  • Deprendre a solucionar els problemes d’una forma colectiva
  • Tindre un comportament solidari en els companyons
  • Deprendre i chalar
  • Ajudar als companyons a superar les dificultats.
  • Tindre conte del propi treball i valorar l’obra dels companyons

ReferènciesEditar