Richard Francis Burton

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Richard Francis Burton retratat per Frederick Leighton, National Portrait Gallery, Londres

Richard Francis Burton (Torquay, Regne Unit; 19 de març de 1821 - † Trieste, Imperi Austrohongarès; 20 d'octubre de 1890), fon un explorador, cònsul, antropòlog, etnòlec, geógraf, militar, cartógraf, llingüista, escritor, diplomàtic, traductor i orientaliste, naixcut en Torquay (Anglaterra). És conegut per les seues exploracions en Asia i Àfrica, aixina com pel seu extraordinari coneiximent de llengües i cultures. D'acort a un reconte recent, parlava 29 llengües europees, asiàtiques i africanes.

Biografia[editar | editar còdic]

Vixqué en l'Índia durant set anys, a on tingué ocasió de conéixer les costums dels pobles orientals. Completà els mapes de la zona fronteriça al Mar Roig per encàrrec del govern britànic, interessat en el comerç en la zona. Viajà en solitari per a conéixer la Meca, per a lo que es disfrassà d'àrap, una aventura sobre la que ell mateix escrigué en "The Pilgrimage to Al-Medinah and Meccah" (El meu pelegrinage a la Meca i Medina), fon el primer europeu no musulmà en entrar a la Meca. Se li deu la primera traducció integral a l'anglés de Les mil i una nits i del "Kama Sutra", aixina com una extraordinària traducció del poema èpic i clàssic portugués "Os Lusíadas", de Camoens, a l'anglés. Junt a John Hanning Speke viajà a Àfrica a on descobrí el llac Tanganyika.

També viajà pels Estats Units, a on descrigué la comunitat Mormona en el seu llibre "The City of the Saints", i també part de Brasil. Fon cofundador de la Societat Antropològica de Londres junt al Dr. James Hunt. Fon criticat per la societat puritana britànica de la seua época per mantindre punts de vista poc ortodoxos sobre la sexualitat femenina i la poligàmia aixina com per haver-se casat en una ciutadana catòlica, Isabel Arundell. Fon cònsul britànic en Trieste (Italia), Damasc (Síria) i l'illa africana de Fernando Poo. Fon nomenat cavaller en l'any 1866.

Referències[editar | editar còdic]

  • Burton, Richard Francis. Selected Papers on Anthropology, Travel, and Exploration, ed. Norman M. Penzer (London, A. M. Philpot, 1924), p. 30.
  • Home, Robert (1982). City of Blood Revisited • A new look at the Benin expedition of 1897 (en inglés). Londres: Rex Collings, Ltd. p. 7. ISBN 0 86036 156 X. «Richard Burton [...] account of the power of fetish, human sacrifices »
  • Mary S. Lovell, A Rage to Live, Abacus, 1998

Bibliografia[editar | editar còdic]

  • Brodie, Fawn M. The Devil Drives: A Life of Sir Richard Burton. New York: W.W. Norton & Company Inc., 1967
  • Lovell, Mary S. A Rage to Live: A Biography of Richard & Isabel Burton. New York: W.W. Norton & Company Inc., 1998
  • Rubio, Mercedes. Los papeles de Burton. Los secretos de la guerra de la Triple Alianza. Buenos Aires: Imago Mundi, 2012
  • Wright, Thomas.The Life of Sir Richard Burton, [s.l.]:[s.n.], 1905

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons