Estat

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Estat és un concepte polític que es referix a una forma de organització social, econòmica, política sobirana i coercitiva, formada per un conjunt d' institucions no voluntàries, que té el poder de regular la vida nacional en un territori determinat. Usualment, sol adherir-se a la definició de l'Estat, el reconeixement per part de la comunitat internacional.

El concepte d'Estat diferix segons els autors, però alguns d'ells definixen l'Estat com el conjunt d'institucions que posseïxen la autoritat i potestat per a establir les normes que regulen una societat, tenint sobirania interna i externa sobre un territori determinat. Max Weber, en 1919, definix l'Estat modern com una "associació de dominació en caràcter institucional que ha tractat, en èxit, de monopolitzar dins d'un territori la violència física llegítima com a mig de dominació i que, en este fi, ha reunit tots els mitjans materials en mans del seu dirigent i ha expropiat a tots els funcionaris estamentals que abans disposaven d'ells per dret propi, substituint-los en les seues pròpies jerarquies supremes”. Per això es troben dins de l'Estat institucions tals com les forces armades, la administració pública, els tribunalés i la policia, assumint puix l'Estat les funcions de defensa, governació, justícia, seguretat i unes atres com les relacions exteriors.

Probablement la definició més clàssica d'Estat, va ser la citada pel jurista alemany Hermann Heller que definix a l'Estat com una "unitat de dominació, independent en l'exterior i interior, que actua de manera contínua, en mitjans de poder propis, i clarament delimitat en el personal i territorial". A més, l'autor definix que solament es pot parlar d'Estat com una construcció pròpia de les monarquies absolutes (vore monarquia absoluta) del segle XV, de la Edat Moderna. "No hi ha Estat en la Edat Antiga", senyala el reconegut autor.

Aixi mateix, com a evolució del concepte s'ha desenrotllat el "Estat de Dret" pel qual s'inclouen dins de l'organització estatal aquelles resultants del imperi de la llei i la divisió de poders (executiu, legislatiu i judicial) i altres funcions més subtils, però pròpies de l'Estat, com l'emissió de moneda pròpia.

Enllaços externs