Els viages de Gulliver

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 20:44 25 maig 2016 per Pantera (Discussió | contribucions) (Pàgina nova, en el contingut: «Els viages de Gulliver (en anglés Travels into Several Remote Nations of the World, in Four Parts. By Lemuel Gulliver, First a Surgeon, and then a Captain of S...»)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca

Els viages de Gulliver (en anglés Travels into Several Remote Nations of the World, in Four Parts. By Lemuel Gulliver, First a Surgeon, and then a Captain of Several Ships, o de forma abreviada Gulliver's Travels) és una novela de Jonathan Swift, publicada en 1726. Encara que li l'ha considerat en freqüència una obra infantil, en realitat és una sàtira feroç de la societat i la condició humana, camuflada com un llibre de viages per paisos pintorescs (un gènero prou comú en l'época).

L'obra es considera un clàssic de la lliteratura universal i ha inspirat numeroses adaptacions i versions. El llibre es va tornar famós tan pronte com va ser publicat; John Gai va dir en una carta en 1726 a Swift que «és universalment llegit, des del Gabinet del Consell fins al guardanage»; des de llavors, mai ha deixat d'imprimir-se.


Argument

El llibre se nos presenta com la narració d'un viager en el fals títul Viages a vàries remotes Nacions del Món, la seua autoria solament s'assigna a Lemuel *Gulliver, sent «al principi un cirugià, i després un capità de diversos barcos». El text és presentat com una narració en primera persona pel supost autor, i el nom «*Gulliver» no apareix en el llibre més que en el títul. Diferents versions del llibre contenen diferents versions del material introductori que són casi els mateixos en els llibres moderns. El llibre pròpiament dit està dividit en quatre parts, cadascuna representant un viage.