Llati

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 19:33 14 gin 2009 per Peterguason (Discussió | contribucions) (Pàgina nova, en el contingut: «El llati es una llengua antiga del grup indoeuropeu, del subgrup italic com l'osc, l'ombrià. En l'orige, se'l parlava en la regio del Laci, en l'entorn de [[Roma...».)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca

El llati es una llengua antiga del grup indoeuropeu, del subgrup italic com l'osc, l'ombrià. En l'orige, se'l parlava en la regio del Laci, en l'entorn de Roma. La conquista romana d'Italia fon la causa de l'expansio extraordinaria del llati. En Europa penetrà Gallia, Espanya, Illiria, Africa i Dacia pel mig de l'administracio imperial, de la difusio de la cultura dominant, de les tropes de legionaris i del comerç.

Despres de la caiguda de l'Imperi romà, en l'any 476, el llati evolucionà feent diferencies dins cada regio d'Occident, segon les costumes lingüistiques dels pobles, i a poc a poc sorgeren llengües noves, emparentades i mes diferents, i formen el grup de les llengües romaniques. Est grup de llengües que compren el valencià, el castellà, l'occità, el català, el frances, l'italià, el portugues, el galec, el sarde, el rumà, el romanch, el lladi, el friolà i el francoprovençal o arpità.