Economia

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

L'economia (del grec οίκος [oikos], 'casa', i νέμω [nemo], 'regles,' per tant "administració de la llar")[1] és la ciència social que estudia els processos de producció, la distribució, el comerç i el consum de bens i servicis en el context de l'assignació competitiva de recursos.

Una definició que explica la ciència de l'economia moderna és aquella proposada per Lionel Robbins, en el seu "Ensaig sobre la Naturalea i el Significat de la Ciència Econòmica" de 1932: "[economia és la] ciència que estudia el comportament humà com a relació entre els fins i els mijans escassos que tenen usos alternatius."[2] D'altres, aixina i tot, han propost una definició més ampla de l'economia, atesa la seua aplicació en diversos camps que no són pas considerats tradicionalment com àrees econòmiques; per exemple, David Friedman, va definir l'economia com la manera d'entendre el comportament que comença en la suposició que les persones tenen objectius i que tendixen a triar la manera correcta per conseguir-los.[3] La manera correcta d'assolar estes objectius és la "racionalitat".[3] Així dons, l'economia estudia la manera racional de conseguir algun objectiu en particular, sovint amb recursos escassos.

Referències

  1. Harper, Douglas (2001). "Economia". Online Etymology Dictionary. [Data de consulta: 27 d'octubre, 2007]
  2. Robbins, Lionel (1945). An Essay on the Nature and Significance of Economic Science. Londres, Regne Unit.
  3. 3,0 3,1 Friedman, David D (1990). Price Theory. An Intermediate Text. South-Western Publishing Co. Cincinnati, Ohio, Estats Units.

Enllaços externs