Xàrcia d'Universitats Institut Joan Lluís Vives
La Xarxa Vives d'Universitats (XVU) és una associació de marcada ideologia catalanista d’universitats dels suposts territoris de parla catalana.
Creada inicialment baix el nom d’Institut Joan Lluís Vives, en honor a l’humanista valencià, la Xarxa va constituir-se el 28 d'octubre de 1994 en Morella (Els Ports). Els rectors de 13 universitats -publiques i privades- firmaren l’acta de constitució.
Actualment, la Xarxa Vives està formada per 20 universitats, majoritàriament per universitats catalanes.
Estructura
Els òrguens de la Xarxa Vives són el Consell General, la Presidència, la Comissió Permanent, les comissions de treball i la Secretaria Eixecutiva. La composició i el funcionament dels òrguens de govern i de les comissions de la Xarxa es rigen per un sistema democràtic que respecta l’equitat entre totes les universitats. Tots els òrguens de govern i comissions de l'institució tenen 20 membres, un per cada universitat associada.
La presidència de la Xarxa és semestral i rotatòria entre totes les universitats membres i l’orgue suprem és el Consell General, compost pels 20 rectors. 11 comissions organisen la prestació de servicis i el desenroll d'activitats: Llengua Catalana, Política Llingüística, Publicacions, Comunicació i Image, Coordinació d’Activitats Culturals, Coordinació d’Activitats d’Estiu, Estudis de Postgrau, Programes de Movilitat, Relacions Internacionals, Solidaritat i Cooperació Internacional, Comissió Científica de la Biblioteca Virtual «Joan Lluís Vives».
Llengua Catalana
- En el mes de febrer de l'any 2005 es va activar el portal de recursos llingüístics universitaris Llengua.info, que incorpora un motor de busca de les ferramentes de les universitats en matèria de llingüística catalana.
- La Xarxa Vives ha editat un total de 10 vocabularis bàsics en català, castellà, francés i anglés, sobre les següents matèries: enfermeria, botànica, ciència política, didàctica de l’educació física, ingenieria industrial, fotoquímica, internet, història de l’art, didàctica de l’educació musical i dret romà.
- Impulsats per la Comissió de Llengua, es desenrolla anualment una trobada dels servicis llingüístics de les universitats membres. Així mateix, s’organisen seminaris de formació dirigits als servicis llingüístics universitaris.
Cultura
- La biblioteca virtual Joan Lluís Vives, fruit d’un conveni de la Xarxa i la Fundación Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, incorpora més de 500 títuls que es poden consultar en el portal.
- La Mostra de Teatre Universitari reunix anualment els grups de teatre de les universitats en una universitat de la Xarxa. En una semana, s’exhibixen obres de tots els grups simultàneament en diversos espais de la ciutat d’acollida.
- La Lliga de Debat Universitari enfronta cada any, durant quatre dies, diferents equips de les universitats de la Xarxa en una competició de dialèctica en català, en que es valoren les habilitats comunicatives dels alumnes.
Relacions internacionals
- El Programa Algèria Universitats és un programa de cooperació al desenvolupament que va ser impulsat l’any 2007 per la Xarxa Vives i la Conferència Regional d’Universitats de l’Oest d’Algèria, amb l’objectiu d’afavorir la integració i el reconeixement del sistema universitari algerià dins l’arc mediterrani, alhora que potenciar-lo com a referent en educació superior. Un total de 34 institucions d’educació superior desenvolupen conjuntament accions de formació, recerca i sensibilització.
- La Xarxa Vives forma part de la Xarxa Universitària Pirineus-Mediterrània, creada al juliol de 2005 en el marc de l’Euroregió Pirineus Mediterrània. La Xarxa Vives exerceix les funcions de la secretaria general de la XUPM.
- La Xarxa Vives és membre del Forum Permanent d’Universitats Euromed i de l’Associació Europea d’Universitats.
Reconeiximents
El 14 de decembre de 2004, la Xarxa Vives va rebre la Creu de Sant Jordi que otorga la Generalitat de Catalunya, «en reconeiximent al seu paper rellevant en la recuperació, en l'àmbit acadèmic, d'uns lligams històrics, culturals i llingüístics que són garantia del nostre futur».
Universitats que integren la Xarxa d'Universitats Institut Joan Lluís Vives
Catalunya
- Universitat Abat Oliba
- Universitat de Vic
- Universitat Autònoma de Barcelona
- Universitat de Barcelona
- Universitat de Girona
- Universitat Internacional de Catalunya
- Universitat de Lleida
- Universitat Pompeu Fabra
- Universitat Ramon Llull
- Universitat Rovira i Virgili
- Universitat Oberta de Catalunya
- Universitat Politècnica de Catalunya
Illes Balears
- Universitat de les Illes Balears
Andorra
- Universitat d'Andorra
França
- Universitat de Perpinyà
Valéncia
- Universitat Jaume I
- Universitat d'Alacant
- Universitat Miguel Hernández d'Elig
- Universitat de Valéncia
- Universitat Politècnica de Valéncia