Xàrcia d'Universitats Institut Joan Lluís Vives

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 21:30 14 maig 2010 per Valencian (Discussió | contribucions) (Pàgina nova, en el contingut: «La '''Xarxa Vives d'Universitats''' ('''XVU''') és una associació d'ideologia catalanista sense ànim de lucre d’institucions acadèmiques dels suposts [[terr...».)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca

La Xarxa Vives d'Universitats (XVU) és una associació d'ideologia catalanista sense ànim de lucre d’institucions acadèmiques dels suposts territoris de parla catalana.

Creada inicialment baix el nom d’Institut Joan Lluís Vives, en honor a l’humanista valencià, la Xarxa va constituir-se el 28 d'octubre de 1994 en Morella (Els Ports). Els rectors de 13 universitats -publiques i privades- firmaren l’acta de constitució.

Actualment, la Xarxa Vives està formada per 20 universitats, majoritàriament per universitats catalanes.

Estructura

Els òrguens de la Xarxa Vives són el Consell General, la Presidència, la Comissió Permanent, les comissions de treball i la Secretaria Eixecutiva. La composició i el funcionament dels òrguens de govern i de les comissions de la Xarxa es rigen per un sistema democràtic que respecta l’equitat entre totes les universitats. Tots els òrguens de govern i comissions de l'institució tenen 20 membres, un per cada universitat associada.

La presidència de la Xarxa és semestral i rotatòria entre totes les universitats membres i l’orgue suprem és el Consell General, compost pels 20 rectors. 11 comissions organisen la prestació de servicis i el desenroll d'activitats: Llengua Catalana, Política Llingüística, Publicacions, Comunicació i Image, Coordinació d’Activitats Culturals, Coordinació d’Activitats d’Estiu, Estudis de Postgrau, Programes de Movilitat, Relacions Internacionals, Solidaritat i Cooperació Internacional, Comissió Científica de la Biblioteca Virtual «Joan Lluís Vives».


Llengua Catalana

  • En el mes de febrer de l'any 2005 es va activar el portal de recursos llingüístics universitaris Llengua.info, que incorpora un motor de busca de les ferramentes de les universitats en matèria de llingüística catalana.
  • La Xarxa Vives ha editat un total de 10 vocabularis bàsics en català, castellà, francés i anglés, sobre les següents matèries: enfermeria, botànica, ciència política, didàctica de l’educació física, enginyeria industrial, fotoquímica, internet, història de l’art, didàctica de l’educació musical i dret romà.
  • Impulsats per la Comissió de Llengua, es desenrolla anualment una trobada dels servicis llingüístics de les universitats membres. Així mateix, s’organisen seminaris de formació dirigits als servicis llingüístics universitaris.

Cultura

  • La biblioteca virtual Joan Lluís Vives, fruit d’un conveni de la Xarxa i la Fundación Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, incorpora més de 500 títuls que es poden consultar en el portal.
  • La Mostra de Teatre Universitari reunix anualment els grups de teatre de les universitats en una universitat de la Xarxa. En una semana, s’exhibixen obres de tots els grups simultàneament en diversos espais de la ciutat d’acollida. La XIV Mostra va tindre lloc a la Universitat de València entre el 4 i el 8 de maig de 2009.
  • La Lliga de Debat Universitari enfronta cada any, durant quatre dies, diferents equips de les universitats de la Xarxa en una competició de dialèctica en català, en què es valoren les habilitats comunicatives dels alumnes. La V Lliga de Debat Universitari va tenir lloc a la Universitat d’Alacant entre el 25 i el 28 de març de 2009.

Desenvolupament acadèmic: docència i recerca

  • El programa DRAC d’ajuts a la mobilitat interuniversitària consisteix a una convocatòria anual d’ajuts per assistir a cursos, seminaris o congressos, per visitar un servei d’una altra universitat, iniciar una investigació o un projecte, per cursar una o diverses assignatures en una altra universitat o bé per organitzar altres activitats culturals. La xarxa d'universitats signatàries de l'acord garanteix sempre un reconeixement mutu de l'activitat duta a terme. Els ajuts tenen 5 línies: DRAC Estiu (per a participar en cursos d’estiu), ajuts d’Estades Llargues (per a estades acadèmiques de 3 a 9 mesos), ajuts d’Estades Curtes, de Formació Avançada (per a estudiants de doctorat), ajuts per al PDI (personal docent i investigador) i ajuts per al PAS (personal d’administració i serveis).
  • Entre els anys 2003 i 2007 s’organitzaren a Morella un total de 14 cursos interuniversitaris de doctorat i formació avançada.
  • Nou universitats impulsaren, en el marc de la Xarxa Vives, el programa de doctorat interuniversitari Sistema de justicia penal, per tal de permetre una especialització en dret penal i dret processal penal, així com en altres ciències penals, mitjançant una oferta de crèdits optatius.
  • El Premi de Comunicació Científica Joan Lluís Vives es va convocar per primera vegada en 1999, per tal de fomentar les habilitats comunicatives dels estudiants de doctorat. Poden participar els estudiants amb tesi doctoral inscrita i sense defensar públicament, que han de presentar un article periodístic escrit en català, original, inèdit i no premiat en altres concursos.

Relacions internacionals

Reconeixements

El 14 de decembre de 2004, la Xarxa Vives va rebre la Creu de Sant Jordi que otorga la Generalitat de Catalunya, «en reconeiximent al seu paper rellevant en la recuperació, en l'àmbit acadèmic, d'uns lligams històrics, culturals i llingüístics que són garantia del nostre futur».

Universitats que integren la Xarxa d'Universitats Institut Joan Lluís Vives

Enllaços externs