Obi

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 19:05 17 dec 2024 per Jose2 (Discussió | contribucions)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca
Vista del riu prop de Barnaul

El riu Obi o riu Ob (en russo: Река Обь) és un llarc riu de Rússia en una conca d'aproximadament 3.000.000 de km², s'estén també pel territori de Kazakstan, de Mongòlia i de China. És el més occidental dels tres grans cursos d'aigua de Sibèria. A semblança del Jeniséi i del Lena, l'Obi, que naix en el massiç d'Altai i desemboca en un extens estuari en la mar de Kara, corre en direcció sur-nort i drena una gran regió caracterisada fonamentalment per les seues baixes altituts.

En el seu afluent més llarc, l'Irtish, el curs d'aigua siberià es una de les més llarga via fluvial del món que oferix un recorregut de més de 5.400 km. La conca del gran riu és, en les últimes decades, se converti en el principal lloc d'extracció d'hidrocarburs de la Federacio de Rússia.

Curs del riu[editar | editar còdic]

L'Obi és un dels rius més llarcs d'Àsia i el mon, no obstant, les senyes estadístiques sobre la seua llongitut total poden variar depenent de la font considerada fortament. El curs principal de l'Obi, mida aigües avall en les estribacions de les montanyes d'Altai, en la confluencia dels rius Katun i Biia al cap de l'estuari aigües avall de Salejard, alcançà 3 650 quilometros que hi ha que afegir 800 quilometros del seu estuari, o 4.450 quilometros.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons