Abuna

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 13:17 1 dec 2024 per Reval (Discussió | contribucions)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca

Abuna (Ge'ez አቡነ abuna / abune, 'el nostre pare'; amárico i tigrinya ) és el títul honorífic que s'usa per a qualsevol bisbe de l'Iglésia Ortodoxa d'Etiopia i en l'Iglésia Ortodoxa d'Eritrea.

Històricament es va usar únicament per al cap de l'Iglésia ortodoxa copta en Etiopia durant els més de 1000 anys quan el Patriarcat copto d'Aleixandria va nomenar solament un bisbe al mateix temps per a servir al seu poble etíope. Quan es menciona sense un nom a continuació, és Abun, i si seguix un nom, es convertix en Abuna (per eixemple, Abuna Paulos).

Despuix de molts sigles, l'emperador Haile Selassie I d'Etiopia, l'últim monarca cristià oriental reinant en el món, va aplegar a un acort en l'Iglésia ortodoxa copta en Aleixandria, el 13 de juliol de 1948. Açò va conduir a la promoció de l'Iglésia d'Etiopia al ranc de Patriarcat autocéfal. Cinc bisbes varen ser consagrats immediatament pel Papa ortodox copto d'Aleixandria. Més tart varen elegir a un patriarca etíope per a la seua iglésia despuix de la mort d'Abuna Qerellos IV, l'últim copto en dirigir l'Iglésia d'Etiopia. ​ El primer patriarca d'Etiopia va ser Abuna Basilios, que va ser consagrat el 14 de giner de l'any 1951.

Referències[editar | editar còdic]

  • Margery Perham, The Government of Ethiopia, second edition (London: Faber and Faber, 1969), p. 104
  • Perham, Government, p. lvii