Mar

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

El terme generic de mar pot designar una gran extensio d'aigua salada conectada en un oceà, pero tambe s'utilisa en atres contexts tambe, com per a descriure un llac salat gran sense una eixida natural, com per eixemple el mar Caspi.


Els moviments del mar

El mar esta en moviment perpetu. En l'antigüitat, este s'asignava a divinitat: les còleres de Poseido, els jocs de les Nereides, els mònstruosos Caribdis i Escila. Els moviments del mar son compleixos; per ad analisar-los millor, es dividixen en moviments elementals, qui causes i lleis puguen estudiar-se separadament. Es distinguixen els següents moviments:

Les marees, produides per l'acció gravitacional de la lluna i el sol, el seu periodo es de prop de 12 horas, i la seua amplitut, pot variar en funció del lloc geografic, i pot alcançar mes de deu metros.

Les corrents marines, generades pels vents i pel moviment de rotació de la Terra, encara que tambe tenen per orige les diferencies de densitat de l'aigua de mar (diferencies de salinitat o temperatura).

Les ones, provocades per l'acció dels vents sobre la capa superficial de l'aigua, el seu periodo es de l'orde del segon o fraccio de segon i la seua amplitut pot alcançar varies decenes de metros.


Salinitat