Matemàtica

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Matemàtica o matemàtiques (del llati mathematĭca, i este del grec μαθηματικά, derivat de μάθημα, coneiximent)es la ciència que tracta i estudia les propietats i relacions que involucren als ents abstractes, com són els números i figures geometriques, per mig de notacions basiques exactes i del raonament logic. Les matemàtiques sorgiren com a conseqüencia d'algunes necesitats de l'home, entre elles, fer els calculs inherents a l'activitat comercial; per a medir la terra i per a poder predir alguns fenomens astronomics. Moltes diuen que estes necessitats foren les que provocaren la subdivisió actual de les matemàtiques, en estudi de la cantitat, estructura, canvi i espai.


Historia

Es molt probable que l'home ha desenrrollat conceptes matemàtiques ans de l'aparició de l'escritura. El primer objecte reconegut que certifica el desenrroll de matemàticas com coneixença transmitit en les primeres civilisacions esta vinculat ad aplicacions especifiques: el comerci, la gestio de las collites, la mida de les superficies, la predicció dels acontenyments astronomics, i a vegades l' eixecució de rituals religiosos.

La primera evolució matemàtica es referien a l'extracció de les arrïles quadrades, de les arraïles cubiques, la resolució d'equacions polinomials, la trigonometria, el cálcul fraccionari, l'aritmetica de les totalitats naturals. Ells s'efectuaren en les civilisacions acadies, babilonis, egipcis, chinesos o tambe del vall de l'Indu.