Friedrich Engels

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 12:01 29 maig 2024 per Xavier (Discussió | contribucions) (Pàgina nova, en el contingut: «'''Friedrich Engels''', '''Frederic Engels''', en valencià, (Barmen-Elberfeld, Prúsia, 28 de novembre de 1820 - Londres, Anglaterra, […»)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca

Friedrich Engels, Frederic Engels, en valencià, (Barmen-Elberfeld, Prúsia, 28 de novembre de 1820 - Londres, Anglaterra, Regne Unit, 5 d'agost de 1895), fon un filòsof, politòlec, sociòlec, antropòlec, historiador, periodiste, i teòric revolucionari comuniste i socialiste alemà. Amic i colaborador de Karl Marx. D'ell digué Engels: «Al costat de Marx sempre vaig tocar el segon violí».

Biografia

Engels fon fill del propietari d'una important fàbrica textil en Manchester, cor de la Revolució Industrial. Durant la seua estància, escrigué el seu primer llibre La situació de la classe obrera en Anglaterra (1845), que va influir a Marx a concebre la dialèctica històrica en térmens de conflicte de classes. Junt en ell, fon coautor d'obres fonamentals per al naiximent dels moviments comuniste, socialiste i sindical, com La Sagrada Família (1844), L'ideologia alemana (1846) i el Manifest del Partit Comuniste (1848).

Fon dirigent polític de la Primera Internacional (1864) i de la Segona Internacional (1889). També va ajudar financerament a Marx per a que publicara El capital (1867). Les seues activitats periodístiques varen contribuir significativament a la difusió del marxisme a través d'obres com Anti-Dühring (1877) i Del socialisme utòpic al socialisme científic (1880).

(Secció per completar)

Cites

Quan siga possible parlar de llibertat, l'Estat com tal deixarà d'existir.
Friedrich Engels

Enllaços externs