Esquerra Valenciana

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Archiu:EV-Cartell.jpg
Cartell de la Guerra Civil d'Esquerra Valenciana, en la Senyera estrelada ben descatada, obra del pintor valencià Dubon.

Esquerra Valenciana fon un partit històric valencià d'esquerres, que propugnava l'independència de la Nació Valenciana. Ad ell pertanygueren personages històrics com Vicent Marco i Miranda, Gayetà Huguet i Segarra o Manuel Sanchis Guarner.

Fon fundada el 26 de juliol de 1934 per una escissió del blasquiste Partit d'Unió Republicana Autonomista (PURA), a causa de discrepàncies d'estratègia política.

En les eleccions generals de l'any 1936 es presentà en la coalició del Front d'Esquerres, del qual Vicent Marco obtingué l'acta de diputat, i s'integrà en el grup parlamentari d'Esquerra Catalana, en els diputats d'ERC. No obstant açò, la guerra civil espanyola truncà diversos proyectes polítics en que participava EV, el més important dels quals era un proyecte d'estatut d'autonomia valencià, en el nom oficial de País Valencià. Durant este periodo bèlic, EV arriba al seu màxim creiximent i a la seua major implantació, contant ya en més de 10.000 afiliats en 1937, i un número significatiu de colectius en les comarques pertanyents a les demarcacions provincials de Valéncia i Castelló, i s'havien establit contactes en les comarques del Sur de la Comunitat Valenciana.

Refundació catalanista en 1998

Esquerra Valenciana va ser recuperada com arma política en abril de 1998 per un grup d'ex-militants d'Unitat del Poble Valencià, partit que es va convertir en el Bloc Nacionalista Valencià (BNV), encara que l'ideari de l'històrica d'Esquerra Valenciana tenia poc que vore en les tendències pancatalanistes d'este nou partit.

L'Esquerra Valenciana refundada de 1998 es definia com un partit de l'esquerra nacional, republicana i transformadora al País Valencià; que lluita per la sobirania política dels valencians; i defén, a partir d'esta sobirania, la lliure Confederació del País Valencià en Catalunya i les Illes, es dir, els Països Catalans.

Es presentà a les eleccions autonòmiques de l'any 2003 en la coalició electoral de l'Entesa, juntament en Esquerra Unida del País Valencià, i Els Verds. Tot i que l'Entesa conseguí 6 diputats, EV no tragué cap diputat. En les eleccions europees de 2004 es presentà dins la llista d'Aralar, sense obtindre cap representació.

L'any 2007, Esquerra Valenciana s'integrà dins del Bloc Nacionalista Valencià.

Vore també

Enllaços externs