Valencia pionera en España y en el mundo

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 10:16 3 nov 2023 per Xavier (Discussió | contribucions) (Pàgina nova, en el contingut: «'''Valencia pionera en España y en el mundo''' és el títul d'un llibre dels autors Francisca Llosà i Fernando Moreno López|…»)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca

Valencia pionera en España y en el mundo és el títul d'un llibre dels autors Francisca Llosà i Fernando Moreno, publicat l'any 2023.

Ficha del llibre

  • Títul: Valencia pionera en España y en el mundo. Época árabe y reconquista cristiana.
  • Autors: Francisca Llosà i Fernando Moreno.
  • Editorial: Divalentis, S.L.
  • Edició: Castelló, 2023.
  • ISBN:

Sinopsis

El present llibre seguix la tonica de Valencia pionera en España y en el mundo. Desde los dinosaurios hasta el siglo IX. Est es, per tant, el segon tom de lo que els autors han concebut com una coleccio i en ell seguixen el mateix plantejament i argumentari expositiu, resultant un repas pel devindre temporal i historic farcit de dates, de raonaments, de proves documentals que avalen cada afirmacio sobre allo en lo que se pot considerar pionera la societat que habita les terres valencianes, les seues gents i per tant les seues realisacions.

Els sis segles que abarca l’obra (s. VIII a XIII), com indica el subtitul, inclouen l’epoca musulmana i els primers moments del regne cristia de Valencia, en acabant de la reconquista. Es tracta d’un interessant espai temporal en el que se produix un canvi fonamental en les estructures socials, en el govern i l’administracio i tambe en moltes costums o en la religio predominant en les terres valencianes, les quals mostren un perfil geografic molt similar a l’actual, encara que, de fet, a la mort de Jaume I, encara quedarien per incorporar les poblacions al sur de la llinea Biar-Bussot.

Els autors nos acosten als cultius i productes, com la canyamel, la chufa, l’arros o el safrà; a naixents “industries”, com les de la ceramica, la seda o la del paper; institucions com el Tribunal de les Aigües, les confraries, els gremis o els hospitals; a una ordenacio llegislativa modelica i moderna que conferiren els Furs, tambe al Consolat de Mar, al Mustaçaf…; tracten de la Fabrica de Murs i Valls, la ceca; de festes i celebracions; i sobre tot de personages que destacaren en camps tan distints com el politic, el lliterari, el cientific, el medic, el de la caritat, etc…; i de tot justifiquen, documentalment, que forem pioners, nomes quan no ho poden fer –en contades ocasions–, des de la serietat del treball ben fet nos parlaran de controversies.

Un llibre que no deu faltar en les nostres biblioteques per l’informacio que conté i el coneiximent que nos pot proporcionar sobre l’importancia dels fets dels que hem segut protagonistes els valencians.

Referències