Retrat d'Alfonso XIII en uniforme d'húsars
Retrat d'Alfonso XIII en uniforme d'húsars, és una obra del pintor valencià Joaquín Sorolla i Bastida pintada a l'oli sobre llenç en unes dimensions de 208 × 108,50 cm. Està datat en l'estiu de l'any 1907. La pintura és propietat de la colecció real.
Història
Retrat d'Alfonso XIII en uniforme d'húsars és un retrat realisat en 1907 per encàrrec del rei Alfonso XIII d'Espanya. Es va eixecutar en el parc de la residència d'estiu de La Granja de San Ildefons. La pintura mostra al rei en un retrat a tamany natural en uniforme d'húsar en l'estil colorit i lluminós de l'impressionisme espanyol.
Descripció i característiques
L'obra mostra al monarca de 21 anys que s'enfronta a l'espectador, en la cama esquerra alvançada sobre la dreta. El seu rostre mostra claritat i els seus ulls oberts miren al front. Du el seu cabell castany en un pentinat molt curt, deixant les orelles lliures. El rei té la seua mà dreta en la cadera i la seua mà esquerra descansa en el mànec d'un sabre que la seua funda equipada en dragona aplega fins al sol.
Alfons XIII, vist l'uniforme de la cavalleria del Regiment d'Húsar de Pavía. Açò inclou la jaqueta roja, baix la qual aguaita una camisa blanca en el coll i la mànega dreta. En el muscle esquerre es troba la pellisa blava en coll i forre de pell negra. Açò combina en els pantalons de l'uniforme igualment blaus, du botes de montar negres polides, que inclouen espueles d'argent. El colorit de l'uniforme està adornat en numerosos botons dorats i en intrincats adorns i trenes, que eren brodats en fils d'or en les teles. Ademés, al voltant de la cadera hi ha una banda roja, nugada a manera de fajín, els extrems de la qual són unes borles de fils d'or nugades en el costat esquerre. El rei no mostra signes visibles del seu càrrec. Lo que si es pot vore són numeroses medalles i condecoracions en la jaqueta roja i en la pellisa. L'única joya que mostra és l'anell en el dit anular, una referència a la boda celebrada l'any anterior en la princesa britànica Victoria Eugenia de Battenberg.
Encara que el cel en sí no és visible, la llum solar juga un paper important en l'image. En els fulls dels arbres, en el sol del primer pla, en la roba, en les botes, en la cara i en les mans del rei, en tots els llocs hi ha reflexos de la llum filtrant-se entre el fullage que apunten a la llum lluenta del sol en la pintura. Ademés, especialment la lluminositat dels colors uniformes és possible únicament a través de l'intensa llum del dia.
Vore també
Referències
- Blanca Pons-Sorolla: Sorolla, die Meisterwerke, p. 100
- «La Luz de La Granja en los óleos de Joaquín Sorolla | Carlos de Iracheta»
- Roger Diederen, María López Fernández, Blanca Pons-Sorolla: Joaquín Sorolla - Spaniens Meister des Lichts, p. 41
- Spanischer Titel gemäß Begoña Torres González: Sorolla, la magia de la luz, p. 314.
Bibliografia
- Begoña Torres González: Sorolla, la magia de la luz. Libsa, Madrid 2009
- Blanca Pons-Sorolla: Sorolla, die Meisterwerke. Fröhlich und Kaufmann, Berlín 2009,
- José Luis Díez, Javier Barón: Joaquín Sorolla, 1863–1923. Catálogo Museo del Prado, Madrid 2009
- Marie-Sophie Carron de la Carrière, Lorena Delgado, Eloy Martínez de la Pera: Sorolla and fashion. Catálogo Museo Thyssen-Bornemisza y Museo Sorolla, Madrid 2018,
- Roger Diederen, María López Fernández, Blanca Pons-Sorolla: Joaquín Sorolla – Spaniens Meister des Lichts. Katalog zur Ausstellung in der Kunsthalle der Hypo-Kulturstiftung, Hirmer, München 2016,
Enllaços externs
- Wikimedia Commons alberga contingut multimèdia sobre Retrat d'Alfonso XIII en uniforme d'húsars.