Vedriola

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 18:14 25 set 2022 per Alacanti (Discussió | contribucions)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca
Vedriola decorada en forma de porquet.

Una vedriola[1] o vidriola [2] és un recipient chicotet destinat a l'acumulació i l'almagasenage de monedes, normalment usat pels chiquets. Són tradicionals les vedrioles en forma de porquet fetes de ceràmica o de porcelana. En tot, també poden tindre atres formes, i estar fetes d'atres materials com el metal o la fusta. De fet, qualsevol recipient en un forat superior pot usar-se com a vedriola.

S'usen per a inculcar les idees d'alforro i d'administració dels diners als chiquets. Els diners se poden ficar dins de la vedriola fàcilment, pero per a traure'ls, s'ha de trencar l'objecte o usar una clau, de manera que es força al subjecte a reflexionar la decisió.

Origens del "porquet"[editar | editar còdic]

Anglaterra[editar | editar còdic]

En l'Anglaterra del sigle XV, per a fabricar artículs i utensilis de cuina s'usava una classe d'argila, de color casi taronja, que es coneixa com a "pygg".[3] En aquell temps també s'ecomençaren a usar olles i gerros per a guardar (alforrar) monedes, per lo que escomençaren a dir-se "pygg jar". Més tart, en el sigle XVIII se li donà ad aquell recipient el nom que ha arribat fins els nostres dies: piggy bank. El nom evoca el jòc de paraules en els noms en, idioma anglés de la argila i del porc ("pygg", argila rosa, y pig, "porc") i els conceptes asociats a la riquea i la abundància).[4]

Referències[editar | editar còdic]