Televisió

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Control d'un centre emisor de televisió

La televisió (TV) és un mig de telecomunicació per a transmetre i rebre imàgens en moviment que poden ser monocrom (negre i blanc) o de color, en o sense acompanyament de sò. "Televisió" també pot referir-se específicament a un aparat de televisió, programes de televisió, o la transmissió de televisió. L'etimologia de la paraula té un orige mixt llatí i grec, que significa "visió lluntana": grec tele, llunt; i llatí visió, la vista (des d'un vídeo, en relació a vore, o per a vore en primera persona).

Disponible en el mercat des de finals de 1920, la televisió s'ha convertit en un objecte comú en les llars, empreses i institucions, en particular, com un vehícul per a la publicitat, una font d'entreteniment i notícies. Des de la década de 1970 la disponibilitat de cassets de vídeo, discs làser, DVD i ara BLU-RAY DISC, han resultat en que l'aparat de televisió en freqüència s'utilisa per a la visualisació de lo gravat, aixina com material de difusió. En els últims anys s'ha vist el sorgiment de la televisió a través d'Internet, per eixemple, IPLAYER i HULU.

El sistema de televisió normalment se difon a través de les transmissions de radi en els canals designats en la banda 54-890 MHZ. Els senyals se transmeten ara en equip de música o de sò envolvent en molts països. Fins a principis de l'any 2000 els programes de televisió es transmeteren, en general, com un senyal de televisió analògica, pero en 2008, en els EE.UU. fon casi exclusivament digital.

Un aparat de televisió estàndart se compon de diversos circuits electrònics interns, incloses les de rebre i decodificar els senyals de radiodifusió. Un dispositiu de presentació visual que carix d'un sintonisador se nomena pròpiament un monitor de vídeo, en lloc d'una televisió. Un sistema de televisió pot utilisar diferents normes tècniques, tals com la televisió digital (DTV) i televisió d'alta definició (HDTV). Sistemes de televisió també s'utilisen per a la vigilancia, control de procesos industrials i d'armes, en llocs a on l'observació directa és difícil o perillosa.

La televisió amateur (TV o ATV) també s'utilisa per a fins no comercials, experimentació, plaer i events de servici públic per part d'operadors de radi aficionats. Estacions de TV amateur estaven en l'aire en moltes ciutats abans de que les estacions comercials de televisió eixiren a l'aire.