Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana de 2006
L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana de 2006 fon aprovat per la Llei Orgànica 1/2006, de 10 d'abril, de reforma de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana.
Corts
El nou Estatut que deroga l'anterior vigent de l'any 1982 (Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana de 1982) i fon aprovat en les Corts Valencianes per mig d'un pacte polític entre els dos partis majoritaris, PPCV i PSPV-PSOE per majoria absoluta. Dels 89 diputats que componien les Corts, 82 vots favorables (47 vots populars i 35 vots socialistes) i 7 vots en contra (6 vots de EU-Entesa i 1 vot del Grup Mixt). El tràmit parlamentari durà 10 mesos.
Francisco Camps
El president de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, digué que la Comunitat Valenciana té l'Estatut d'Autonomia "més ambiciós i en més nivell d'autogovern" i ademés conseguix que esta autonomia "mai estiga per darrere de cap comunitat autònoma" en capacitat política i competencial.
Novetats
Entre les novetats o modificacions introduïdes en el nou Estatut:
- El text valencià indica que "la Generalitat procurarà la recuperació dels continguts corresponents dels Furs de l'històric Regne de Valéncia en plena harmonia en la Constitució".
- En la reforma de l'Estatut, pactada pel PP i el PSOE, s'ha suprimit la menció a la "indissoluble unitat de la nació espanyola" que figurava en l'anterior Estatut de 1982.
- Se crea el Sistema Tributari Valencià i contempla la possibilitat d'assumir les competències que conseguixquen atres comunitats autònomes a través de la denominada 'Clàusula Camps'.
- El nou Estatut amplia al màxim el sostre competencial, ya que arreplega totes les competències assumides des de 1982, i reconeix a la Comunitat Valenciana com a nacionalitat històrica (segons el llegat de l'històric Regne de Valéncia), per les seues raïls històriques, la seua personalitat diferenciada, la seua llengua i la seua cultura i el seu Dret foral, el qual es recupera a través d'esta norma.
- L'Estatut valencià equipara esta autonomia a les que, en el seu dia, varen accedir per la via de l'artícul 151 de la Constitució. Aixina, es concedix al president de la Generalitat plena capacitat per a dissoldre les Corts Valencianes i convocar eleccions. Ademés, s'establix un nou mecanisme per a futures reformes estatutàries que obligarà a ratificar-les per mig de referèndum, tal i com faran catalans i andalusos.
- L'Estatut elimina el gentilici Valenciana despuix de Generalitat; valencianisa el nom de totes les institucions de la Generalitat, per lo que a partir d'ara caldrà parlar de la Generalitat, de les Corts i de Comunitat Valenciana, ya que s'ha establit que esta és la denominació oficial d'este territori.
- La reforma valenciana inclou una nova carta de drets socials i prestacions públiques, com la renda de ciutadania (la regulació institucional de la qual va obrir el País Vasc). S'arrepleguen nous drets referits a la salut, la vivenda, el mig ambient, l'igualtat de gènero i uns atres.
- S'incorpora a l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) en l'Estatut com a entitat normativa quan dita entitat dictaminà, el 9 de febrer de 2015, que valencià i català són una única llengua en dos denominacions.